2017-01-22 01:52

ECONOMIE


BERD: România nu se întoarce în recesiune, indiferent de evoluţia din Grecia

 |  17:27

Economia României nuse va întoarce în recesiune, indiferent de cum va evolua situaţia din Grecia,iar băncile elene vor continua să sprijine subsidiarele, afirmă Peter Sanfey, leadeconomist la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Intrareaîn incapacitate de plată a Greciei este o posibilitate din ce în ce maivehiculatăpe pieţele internaţionale în ultima perioadă, în condiţiile încare statul are o datorie de 150% din PIB (327 miliarde euro) şi are problemeîn îndeplinirea obiectivelor din acordul cu UE şi FMI de a reduce deficitulbugetar. Un eventual default al Greciei (intrare în incapacitate de plată) arpropaga într-o primă fază efecte negative pe canalul financiar pentru ţărilecare au expunere pe datoria statului elen.

"Nuvedem probabilă o întoarcere în teritoriu negativă a economiei României,indiferent de cum va evolua situaţia din Grecia. Ne aşteptăm, în schimb, la ocreştere modestă a PIB în 2011, urmată de un avans mai robust în anii careurmează", a declarat Sanfey.

BERDestimează pentru acest an o creştere a economiei României de 1,8%, scenariulfiind uşor mai optimist faţă de proiecţia autorităţilor române şi a FMI, careanticipează un avans de 1,5%. România a ieşit tehnic din recesiune la fineleprimului trimestru, când economia a crescut cu 0,6%.

Potriviteconomistului BERD, agravarea situaţiei economice în Grecia ar avea consecinţeasupra tuturor statelor europene, însăeconomia României beneficiază deavantajul că este destul de diversificată atât în structură, cât şi în ceea cepriveşte relaţiile sale comerciale. "Cu toate că există o anumită expuneredirectă faţă de Grecia, orice efect advers se va simţi indirect, prin impactulpe care îl va avea asupra economiilor mari din Europa. Nu vrem să speculămasupra posibilităţii ca Grecia să intre în incapacitate de plată", aadăugat Sanfey.

În primul trimestru al acestui an, patru dincele şase bănci elene prezente în România au înregistrat pierderi, iar profitulînainte de taxe al Piraues a scăzut cu mai mult de o treime faţă de perioadaanterioară. Emporiki nu a publicat rezultatele financiare din România pentruprimul trimestru. Emporiki Bank of Greece este controlată de Credit Agricole, atreia mare bancă franceză, care deţine peste 90% din acţiunile băncii elene. BERDa acordat la finele anului trecut Alpha Bank România, Piraues Bank România şiBancpost linii de credit în valoare cumulată de 335 milioane euro pentru sprijinireacreditării companiilor private.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image