2018-12-15 04:20


Biogazul bate eolienele

 |  21:00
Biogazul bate eolienele

Deputaţii vor să majoreze valoarea minimă a unui certificat verde pentru susţinerea producerii de energie pe bază de biomasă sau biogaz la 45 euro, de la 27 euro în prezent. Decizia ţine seama de faptul că preţul actual nu acoperă costurile de producţie.

„Pentru a susţine producerea de energie din biomasă şi biogaz ne gândim la majorarea valorii minime a unui certificat verde pentru aceste surse regenerabile. În prezent, valoarea minimă este de 27 euro pentru un certificat verde (CV), dar ne gândim să creştem această valoare la 45 euro”, a declarat preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu. Potrivit acestuia, numărul maxim al certificatelor ce pot fi alocate va scădea la 2,5 de la 3 în prezent, şi va ţine seama de capacitatea centralelor şi de tipul de combustibil utilizat. „Numărul maxim de certificate va fi acordat centralelor de 1,5 MW, optime pentru acest tip de energie, şi pentru plantele energetice care au fost deja utilizate în industria agroalimentară (n.r. – practic, deşeuri din plante energetice)”, a mai spus demnitarul.

Iulian Iancu susţine că, la preţul minim din prezent, valoarea certificatelor şi a energiei electrice obţinute nu pot acoperi costurile de producţie din biomasă şi biogaz, ceea ce determină băncile să nu acorde finanţare pentru astfel de proiecte.

Potenţial uriaş pentru România

Demnitarul a ţinut să atragă atenţia asupra avantajelor pe care le prezintă acest tip de energie regenerabilă. El a pornit de la exemplul Germaniei, care estimează ca în anul 2020 să cultive 2,8 milioane ha cu plante energetice, din care s-ar obţine aproximativ 10 miliarde mc de gaz, “cam cât este astăzi producţia Romgaz şi Petrom. România dispune în prezent de circa 3 milioane ha, care n-au mai fost cultivate de 20 de ani. Este un potenţial enorm”, a mai spus Iulian Iancu. El a precizat că biogazul, în urma unei prelucrări minime, poate fi introdus în reţelele de distribuţie a gazelor naturale şi utilizat la producerea de energie electrică şi termică. „Centralele pe biogaz pot fi utilizate, de asemenea, pentru echilibrarea sistemului energetic. Centralele eoliene şi fotovoltaice nu pot produce decât atunci când bate vântul sau este soare, ceea ce introduce dezechilibre în sistem, ce pot fi preluate de centralele pe biogaz. În plus, biogazul poate fi utilizat în transporturi”, a mai spus preşedintele Comisiei de Industrii.

Costurile pentru înfiinţarea unei centrale pe biogaz de 1,5 MW sunt de 3,5 milioane euro.

Costurile de obţinere a energiei din biomasă sunt relativ mici: 2,19 euro pe GJ (gigajoule), adică mai puţin de jumătate decât în cazul utilizării gazelor (5,68 euro pe GJ) şi de aproape patru ori mai puţin decât dacă aceeaşi cantitate de energie s-ar obţine din arderea cărbunelui (9 euro pentru 1 GJ). Dintr-o tonă de biomasă se pot obţine apoximativ 16 GJ de energie termică, iar emisia gazelor cu efect de seră se reduce cu circa 60%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-10-04

TAGURI: Biomasa, biogaz, certificate verzi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...