2018-10-20 03:46


Biriş de la Finanţe combate evaziunea având offshore în Cipru. Proaspătul secretar de stat, vehement doar când vine vorba de veniturile altora

 |  21:01
Biriş de la Finanţe combate evaziunea având offshore în Cipru. Proaspătul secretar de stat, vehement doar când vine vorba de veniturile altora

La Ministerul de Finanţe se pare că “ Hoţul strigă – Hoţii!”. Un secretar de stat, abia numit în funcţie, i-a criticat aspru pe românii care nu declară nici un fel de venit, deşi, aşa cum s-a demonstrat ulterior, fenta el însuşi statul. Gabriel Biriș, căci despre el este vorba, deţine 25% din acţiunile Fusilier Ltd, o societate offshore cipriotă folosită, e drept, nu ca să facă evaziune fiscală, ci doar ca să evite plata impozitului pe profit către statul român. Informaţia apare într-o declarație de interese a lui Biriş, din anul 2010, completată cu ocazia candidaturii pentru un fotoliu de deputat din partea partidului Forța Civică.

De precizat, un offshore nu plătește impozit pe profit în conformitate cu legea română, ci unul mult mai mic, potrivit legii statului în care a fost înființat (paradisul fiscal Cipru). Astfel, statul român este păgubit în mod evident, chiar dacă activitatea acestor companii offshore este legală. Problema este una morală, şi apare atunci când acţionarul într-o asemenea companie este şi demnitar al statului român, cu atât mai mult atunci când lucrează la vârful Ministerului de Finanţe.

Gabriel Biriş nu a putut fi contactat, însă reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice au declarat, pentru PUTEREA, că secretarul de stat “urmează să facă publice declaraţiile de avere şi de interese actualizate, fiind încă în termenul legal în acest sens”.

Potrivit legii, declaraţiile de avere şi de interese se depun în termen de 15 zile de la data numirii sau alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii. Persoanele prevăzute de lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi de interese anual, cel mai târziu până la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior.

Slăbiciune pentru Cipru

Numele companiei Fusilier Ltd apare într-o declarație de interese din 2010. Potrivit declaraţiei, Biriș deține 25% din Fusilier Ltd în valoare de 1.000 de euro. În Monitorul Oficial se menţionează că Fusilier Limited este o “societate înregistrată și funcționând valabil în conformitate cu legea din Cipru, cu sediul social în Kolokotroni și Chrysorogiatisis, P.C. 3032, Limassol, Cipru, înregistrată în registrul de companii sub nr. HE 194597 din data de 17 martie 2007“. Acelaşi document oficial arată că Fusilier Limited este „reprezentată de Gabriel Biriș, în calitate de împuternicit, conform hotărârii unanime a consiliului de administrație din data de 11.12.2007“.

Însă actualul secretar de stat Gabriel Biriș, de meserie avocat, a mai reprezentat şi alte offshore-uri din Cipru. Una din acestea este Dasmino Consultants Limited, “societate înregistrată și funcționând valabil în conformitate cu legea din Cipru, cu sediul social în Gr. Xenopolou nr. 17, 3106 Limassol, Cipru, înregistrată în registrul de companii sub nr. HE 213574 din data de 28 noiembrie 2007 (…), reprezentată de Gabriel Biriș, în calitate de împuternicit, conform hotărârii unanime a consiliului de administrație din data de 12.12.2007“.

Biriş a reprezentat totodată şi firmele Ithorno Limited şi Sefercon Limited, două companii offshore acționare în Bob Development SRL, companie de imobiliare: „Ithorno Limited, persoană juridică cipriotă, înființată și funcționând în conformitate cu legislația din Cipru, cu sediul în 11 Florinis Street, City Forum, Nicosia, Cipru, înregistrată la Registrul Societăților din Cipru sub nr. HE172521, deținătoare a 150 părți sociale, reprezentând 50% din capitalul social al Societății, reprezentată prin dl. Gabriel Biriș, împuternicit conform hotărârii Consiliului de Administrație din 20 mai 2008“ și „Sefercon Limited, persoană juridică cipriotă, înființată și funcționând în conformitate cu legislația din Cipru, cu sediul în 11 Florinis Street, City Forum, Nicosia, Cipru, înregistrată la Registrul Societăților din Cipru sub nr. HE172513, deținătoare a 150 părți sociale, reprezentând 50% din capitalul social al Societății, reprezentată prin dl. Gabriel Biriș“.

Biriş: “Nu am pentru ce să îmi cer scuze!

Secretarul de stat de la Finanţe a reacţionat pe o reţea de socializare, afirmând că este vorba de o companie făcută cu mulţi ani de zile în urma, împreună cu nişte prieteni, pentru a deţine acţiuni şi la alte companii, şi că firma nu a fost niciodată activă, neavând un cont deschis.

“Înţeleg că a mai apărut o problemă în legătură cu o firmă din Cipru (ţară membră UE) inclusă în declaraţia mea de avere şi interese din 2012. Dacă pentru comentariile re: unele persoane fără venituri mi-am cerut scuze public, pentru asta nu am nici un motiv să o fac. Este o companie făcută cu mulţi ani de zile în urmă împreună cu nişte prieteni, companie pe care intenţionam să o folosim pentru a investi/deţine împreună participaţii în alte companii. Deci, un holding, pe vremea când România nu era deloc prietenoasă cu astfel de companii. Lucrurile nu au mers însă aşa cum ne-am dorit şi compania nu a fost niciodată activă, nici măcar nu a avut un cont deschis. Singurul motiv pentru care nu am lichidat-o a fost lipsa de timp”, spune Biriş pe Facebook.

Acesta precizează că nu este singura deţinere pe care a avut-o sau o are în străinătate, dar că acest lucru nu este “nici ilegal şi nici imoral”. El subliniază că toate veniturile sale au fost impozitate în România şi că nu a lucrat cu statul.

“Toate veniturile mele până acum au fost obţinute şi au fost impozitate în România. Şi nu au fost deloc puţine! Mai mult, nu am obţinut niciodată salariul pe micro, nu am fentat nici un fel de impozit sau contribuţii. Am plătit CASS inclusiv în vremea când mai nimeni nu plătea... În plus, ca avocat mi-am câştigat veniturile exclusiv în mediul concurenţial (mediu nu chiar uşor, concurenţii fiind extrem de puternici), nu am lucrat cu statul/firme de stat şi am lucrat extrem de puţin (sub 2% din venituri în ultimii 10 ani) pentru firme private în legătură cu contracte publice. Restul exclusiv pentru clienţi privaţi în contracte cu statul sau în litigii cu statul... Nu cred că mai am ceva de adăugat pe acest subiect, care este de fapt un non-subiect. Altele sunt subiectele despre care ar trebui să vorbim. Si vom vorbi. Cum ziceam în urmă cu câteva săptămâni, va fi bine!”, încheie Biriş.

Ministerul Finanţelor face precizări

La doar câteva ore dupa ce secretarul de stat a avut intervenţia neinspirată la adresa românilor care timp de 6 luni nu au înregistrat venituri, Ministerul Finanţelor a precizat pe pagina de Facebook a instituţiei că afirmaţiile lui Biriş "au avut rolul de informare şi nicidecum o notă de ironie la adresa şomerilor sau a persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale".

"Declaraţiile secretarului de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, au avut rolul de informare şi nicidecum o notă de ironie la adresa şomerilor sau a persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, cazul acestora fiind reglementat într-un capitol special din Codul Fiscal. Subfinanţarea sistemului de sănătate este o problemă care îi afectează pe toţi românii, de aceea este nevoie ca plata contribuţiei să fie realizată de toţi beneficiarii. Articolul 180 din Codul Fiscal face referire la persoanele care nu au realizat sau nu au declarat venituri în ultimele şase luni. Acestea trebuie să plătească o contribuţie la sistemul de sănătate echivalentă cu 5,5% din salariul minim pe economie", se arată pe pagina de Facebook a MFP.

Biriş vânează “fantome”

„Cum poți să zici <> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. (…) Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <>“, declara secretarul de stat Gabriel Biriş într-un interviu acordat site-ului Republica.ro


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-05

TAGURI: ministerul de finante, biris, forta civica, offshore, cipru
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


țIGANU CâND AJUNGE IMPARAT
05 Ian 2016

să faci ceva pe sistemul vostru de jaf, nu sănătate, papagalule
Random imageUltimele stiri


loading...