2017-01-23 12:31


Blănculescu: ''Nu cred că cineva e atât de prost încât să depună bani murdari pe persoană fizică, în Elveţia''

 |  18:09
Blănculescu: ''Nu cred că cineva e atât de prost încât să depună bani murdari pe persoană fizică, în Elveţia''
Consultantulfinanciar Ionel Blănculescu, fost ministru al Controlului, dezumflă „balonul”aruncat de şeful ANAF cu privire la verificarea conturilor constituite de 12 românibogaţi în Elveţia, în vederea impozitării. Potrivit luiBlănculescu, demersul lui Sorin Blejnar este sortit eşecului, întrucât nici unpolitician corupt sau afacerist murdar nu va depune bani negri într-un cont înElveţia pe persoană fizică, aceştia făcând plasamente prin intermediul companiilorde tip off-shore. ”Ce fac ei acum este ceva de genul «Uitaţi, noi, ANAF, cât deeficienţi suntem!». Nu cred că e cineva destul de prost încât să depună banimurdari pe persoană fizică. Personal, cred că cele 12 persoane numite de domnulBlejnar sunt perfect curate”, a spus Blănculescu.

“Ameninţările” lui Blejnar cu impozitarea conturilor din Elveţia, un balon dezumflat. Şeful Fiscului caută bani negri unde n-o să-i găseasc

Preşedintele AgenţieiNaţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat într-oemisiune la Pro TV că are o listă cu 12 persoane care au depozite de 50-60 demilioane de euro în conturile din Elveţia şi că se analizează dacă acestea auplătit sau nu impozite pe dobânzile obţinute. Analistul financiar Ionel Blănculescu dezumflă „balonul”şefului ANAF, spunând că există o directivă europeană referitoare laimpozitarea acestor venituri încă din 2003, iar Blejnar nu va găsi niciodatăbani negri în conturile din străinătate ale persoanelor fizice.

"Amprimit de la elveţieni o listă cu mai multe persoane care au realizat dobânzipe conturile din Elveţia.Am făcut o selecţie, am 12 persoane care,estimez, au venituri însumate de 50-60 milioane de euro în conturi dinElveţia... Avem 80.000 de informaţii referitoare la persoane care, în perioada2007-2010, au obţinut venituri din conturi în străinătate. Nu înseamnă 80.000de persoane, o persoană a putut să realizeze venituri şi în 2007, 2008, 2009,şi în 2010", a spus Blejnar. Potrivit acestuia, pe lista celor 12 persoanenu se află nici o persoană politică sau din topul celor mai bogaţi români. Totodată,şeful Fiscului a adăugat că se lucrează la o bază de date,"ca săputem impozita aceste persoane fizice care au încasat aceste venituri şi careîncă nu ştim dacă le-au încasat".

Consilierulpersonal al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, a afirmat, la rândul său,că ANAF a primit 80.000 de informări cu privire la veniturile din dobânzirealizate de către persoanele fizice române în ţările membre UE şi în Elveţia.

"ANAFa primit de la autorităţile fiscale europene 80.000 de informări cu privire laveniturile din dobânzi realizate de către persoanele fizice române în ţărilemembre UE şi în Elveţia. Verificările sunt în plin proces de derulare, nu facemprocese de intenţie. În cazul în care nu sunt declarate Fiscului din România,vor plăti cu vârf şi îndesat", a spus Vass.

Blănculescu: Blejnarse bate cu pumnul în piept degeaba

Consultantulfinanciar Ionel Blănculescu demontează afirmaţiile făcute de preşedintele ANAF,spunând că “există ceea ce se cheamă Directiva CE nr. 48/2003 privindimpozitarea veniturilor din economii sub forma plăţilor de dobânzi. Aceastădirectivă este aplicabilă în România din 2007. Practic, ca şi cele 27 de statemembre, Elveţia se angajează să transmită informaţii asupra veniturilor dindobânzi, pentru a fi impozitate de ţara de origine a titularului de cont.Acestea nu sunt verificări, totul e rectificat de respectiva directivăeuropeană. Totul ţine de normalitate, iar domnul Blejnar se bate cu pumnul înpiept degeaba. Ce zic ei este ceva de genul: «Uitaţi, noi, ANAF, suntem foarteeficienţi». Orice politician corupt sau afacerist murdar îşi depunde banii înElveţia printr-un off-shore. Fac acest lucru pe motiv că Directiva 48 estevalabilă pentru persoane fizice, nu pentru cele juridice. Deci nu cred că ecineva destul de prost încât să depună bani murdari pe persoană fizică.Personal, cred că cele 12 persoane numite de domnul Blejnar sunt perfectcurate”, a spus Blănculescu.

Şeful ANAF se declară“bogat sufleteşte”

Chestionatde jurnalişti în legătură cu averea sa, respectiv cu faptul că nu are osituaţie materială rea la un salariu puţin peste 1.000 de euro, Sorin Blejnar adeclarat că nu este bogat şi că se consideră “bogat sufleteşte". "Nuam o situaţie materială rea. Sunt liniştit şi bogat sufleteşte. Salariul meueste puţin peste 1.000 de euro, dar merită efortul (de a fi şeful ANAF, n.r.),pentru că vreau să schimb ceva, vreau să restructurez instituţia. Sunt foartemulţumit de oamenii din aparatul central", a spus Blejnar. Cu toateacestea, şeful Fiscului spune că are informări privitoare la faptul că uniifuncţionari din administraţia fiscală nu îşi fac treaba "chiar aşa cumzice litera legii" şi că acţiunile de control ar putea fi extinse şi laGarda Financiară. "Am anumite informări că anumiţi funcţionari, atât dinGarda Financiară, cât şi din Vamă şi din Fisc, nu îşi fac treaba chiar aşa cumzice litera legii. Informărileprovin de la structurile abilitate alestatului român în culegerea şi trasmiterea de informaţii", a spus Blejnar.

ŞefulANAF a menţionat că acţiunile prin care 40 de angajaţi din AutoritateaNaţională a Vămilor sunt anchetaţi pentru corupţienusunt suficientepentru "curăţarea" sistemului.

"Suntconvins că mai există indicii ale organelor de urmărire penală care să facă asemeneaverificări şi în alte segmente ale administraţiei fiscale româneşti. Ori căeste vorba de Vamă, ori că vorbim de Gardă, ori că vorbim de direcţiilegenerale ale finanţelor publice", a adăugat Blejnar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TORANAGA
14 Mar 2011

Problema nu e daca la dobinzile aferente celor 50-60 de milioane de euro s-au platit impozite sau nu. Ce ne intereseaza pe noi este daca cele 50-60 de milioane au fost obtinute din operatiuni licite sau din spalare de bani. Asta e teama care le da fiori titularilor de conturi, fie ele in Elvetia, Cayman Islands sau alte paradisuri financiare!
Random image