2017-01-22 10:13

ECONOMIE


Blocarea programului Prima Casă scade vertiginos valoarea apartamentelor vechi

 |  19:43
Blocarea programului Prima Casă scade vertiginos valoarea apartamentelor vechi

Suspendarea programului Prima Casă 2 ar uşurabuzunarele a sute de români de avansul dat la semnarea antecontractului. Odatăcu blocarea creditelor acordate prin programul Prima Casă 2, românii au toateşansele să piardă avansul la semnarea antecontractului, de obicei 3.000 deeuro, taxa platită la notar pentru autentificarea antecontractului devânzare-cumpărare şi evaluarea imobilului. Fondul Naţional de Garantare aCreditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii consideră că programul PrimaCasă poate continua şi în acest an, “încondiţiile în care a rămas un plafon neutilizat de garanţii din 2009 şi din2010”. În opinia analiştilor imobiliari, sistareaprogramului Prima Casă ar însemna scăderea preţurilor apartamentelor vechi.

Birocraţia şi neprelungirea programului PrimaCasă 2 îi lasă pe români fără avansul dat proprietarilor, pentru că le expirăprecontractele semnate luna trecută. Dacă un împrumut pentru nevoi personalepoate fi contractat în două-trei săptămâni, aprobarea creditului pentruprogramul Prima Casă poate dura cel puţin două luni. În antecontractul devânzare-cumparare, cumpărătorul şi vânzătorul, în prezenţa notarului, stabilescun termen până la care trebuie să fie finalizată tranzacţia. Există cumpărătoricare stabilesc un termen de tranzacţionare de sub 45 de zile, care este însăfoarte scurt pentru bănci şi Fond. “Lunatrecută am semnat de vânzare-cumpărare pentru o locuinţă, am plătitvânzătorului 2.000 de euro, apoi am depus toate actele la bancă. Dupăaproximativ 10 zile am fost anunţat de bancă că trebuie completat dosarul cualte declaraţii. După ce juriştii băncii au aprobat dosarul şi acesta trebuiatrimis la Fondul de Garantare, am fost informat că s-a blocat programul PrimaCasă. Guvernul sau banca îmi înapoiază avansul, taxa achitată la notar şi baniipentru evaluator? Am încercatprelungirea antecontractului, dar vânzătorul a mai cerut bani. Evaluareaapartamentului a costat aproape 400 de lei şi notarul 100 de lei. Dacă nu sereia programul Prima Casă până la sfârşitul acestei luni, sute de români pierdavansul pentru locuinţă”, ne-a explicat unul dintre sutele de români aflaţiîn această situaţie.

Şaramet: “În ultimasăptămână din decembrie am primit 1.300 de dosare”

PreşedinteleFondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii(FNGCIMM), Aurel Şaramet, ne-a explicat căaproximativ 16.500 de dosare au fost aprobate prin programul Prima Casă 2. “Aşteptăm Hotărârea de Guvern princare se permite alocarea unui plafon suplimentar pentru programul Prima Casă 3.Există plafon neutilizat din ambele programe Prima Casă. În ultima săptămână din decembrie am primit 1.300 dedosare pentru Prima Casă, mai avem câteva zeci de dosare în lucru, altele numai primim până nu se aprobă Hotărârea de Guvern”, ne-a spus Aurel Şaramet.

“ProgramelePrima Casă 1 şi 2 au fost gânditeprost”

Directorul Târgului imobiliarTimon, Vlad Vlăsceanu, consideră că programele Prima Casă 1 şi 2 “au fost gândite prost”. “Prima Casă aumplut piaţa de tranzacţii cu apartamente vechi. O mică parte din Prima Casă a susţinut dezvoltarea construcţiilor de apartamentenoi. Toată piaţa apartamentelor vechi s-a coordonat între 50.000 şi maximum80.000 de euro. Preţurile apartamentelor vechi depind de Pima Casă. Valoareaapartamentelor noi nu mai are unde să scadă.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image