2019-01-19 00:11


BNR a redus dobânda-cheie. Creditele s-ar putea ieftini în perioada următoare

 |  18:10
BNR a redus dobânda-cheie. Creditele s-ar putea ieftini în perioada următoare

Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis luni să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25 la 5%, prima scădere din martie 2012, precum şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) de la 8,25 la 8% pe an. Totodată, CA al băncii centrale a stabilit menţinerea ratelor aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei. BNR a aplicat ultima reducere a dobânzii de politică monetară în martie 2012, de la 5,5 la 5,25% pe an.

Analiştii apreciază că dobânda-cheie ar putea fi redusă la nivelul de 4,75% până în decembrie 2013 şi 4,5% până în decembrie 2014, notează Mediafax. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la nivelul de 15% în anul 2013 şi apoi reduse la 11% până la finele anului 2014, iar cele în valută păstrate la 20% în acest an şi reduse la 16% până la sfârşitul anului viitor.

La şedinţa din luna mai, CA al BNR a păstrat dobânda-cheie la 5,25% şi ratele RMO pentru lei şi valută, la 15%, respectiv 20%.

Efecte în perioada imediat următoare

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că scăderea dobânzilor la unele credite acordate de bănci se va observa în această vară, după ce banca centrală a redus luni dobânda de politică monetară de la 5,25 la 5%. „Banca Naţională a dat semnalul pentru reducerea dobânzilor la credite. Cred că este şi o chestiune de încredere, adică băncile trebuie să vadă că această tendinţă este de durată, nu este una accidentală.

Şi prin faptul că, pe de o parte, de mai multe luni dobânzile pe piaţa monetară sunt sub 5,25%, iar pe de altă parte, acum coborând şi dobânda de politică monetară, inclusiv acest comunicat (comunicatul detaliat după şedinţa CA al BNR - n.r.), care are un accent pe mesajul pozitiv pe care-l dăm sistemului bancar, mediului de afaceri şi publicului din România, eu cred că transmisia ar trebui să se facă destul de repede”, a declarat Isărescu într-un briefing de presă după şedinţa CA. El a arătat că BNR nu poate impune băncilor să reducă dobânzile la credite, iar fiecare bancă are o autonomie, o gestiune, fiecare îşi face calculele de armonizare necesare.

Guvernatorul a menţionat că există cel puţin patru-şase categorii de credite, iar la unele ratele dobânzilor sunt sub 10%.

„Eu cred că în vara asta, în ciuda concediului, se va vedea destul de concret. Din datele pe care le am eu, la câteva bănci deja s-a observat reducerea ratelor de dobândă la unele credite”, a afirmat şeful băncii centrale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: Isarescu, dobanda cheie, bnr, ieftinre credite, scadere dobanzi, banci
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...