2019-05-20 19:48


BNR a revizuit în scădere, la 3,5%, prognoza de INFLAȚIE. Isărescu: Avem dezechilibre comerciale şi nu le corectăm. Rămân presiuni inflaţioniste

 |  12:39
BNR a revizuit în scădere, la 3,5%, prognoza de INFLAȚIE. Isărescu: Avem dezechilibre comerciale şi nu le corectăm. Rămân presiuni inflaţioniste

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas ridicat, dezechilibrele comerciale nu au fost corectate şi presiunile inflaţioniste rămân prezente în economie, a anunţat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

În luna mai, BNR a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3%, în scădere de la 3,1%, pentru decembrie 2019.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut uşor în luna iunie, la 5,40%, de la 5,41% în mai, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,82% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Dezechilibrele comerciale, în contextul unui excedent de cerere şi a avansului importurilor, au rămas o problemă, a avertizat, miercuri, Isărescu.

”Există dezechilibre comerciale şi nu le corectăm încă. Corecţia va fi inevitabilă, deficitul comercial nu poate creşte la infinit. (...) Balanţa bunurilor ar trebui să ridice semne de întrebare”, a spus guvernatorul.

Exporturile României au urcat în primele cinci luni cu 8,8%, importurile au avansat cu 9,3%, iar deficitul comercial a crescut cu 12,3%, la 5 miliarde euro, potrivit datelor publicate în iulie de INS.

Isărescu a avertizat că datele din primele şase luni, care au indicat un avans al inflaţiei peste pragul de 5%, au creat aşteptări inflaţioniste.

”Rămân presiuni inflaţioniste în economie. (...) După aproape jumătate de an în care toţi au scris despre inflaţia de 5%, au apărut aşteptări inflaţioniste. Şi la agenţii economici, dar şi la bancheri”, a spus Isărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-08-08

TAGURI: BNR, mugur isarescu, inflatie, prognoza,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ȘOPÂRLĂ SCĂRBOASĂ!
08 Aug 2018

DISPARI ÎN MORȚII MĂ-TII DE SCURSURĂ BILDERBERGISTĂ...TU, CU TOT NEAMUL TĂU, ÎN NEANT!
Random imageUltimele stiri


STARBAG