2018-09-26 04:12


BNR e îngrijorată. Se vrea limitarea creditelor pentru Prima Casă

 |  21:02
BNR e îngrijorată. Se vrea limitarea creditelor pentru Prima Casă

Doar cei care câştigă maximum 3.000 - 4000 de lei ar trebui ajutaţi de stat să îşi cumpere o locuinţă. Specialiştii spun că s-au acordat prea multe credite Prima Casă, ceea ce poate genera probleme în viitor, odată cu creşterea dobânzilor şi apariţia unei eventuale crize sau recesiuni.

Oficialii Băncii Naționale spun că de facilităţile programului Prima Casă beneficiază acum şi românii care își permit un credit imobiliar și fără ajutor din partea statului. Ar fi un efort suplimentar pentru că ar avea nevoie de un avans mai mare, dar pe termen lung riscurile asupra sistemului financiar ar fi mai mici, susțin reprezentanții Băncii Naționale.

Analiştii financiari spun şi ei că programul s-a îndepărtat de scopul iniţial, acela de a ajuta familiile tinere cu venituri relativ mici să obţină bani pentru o locuinţă.

Expansiunea creditării a alimentat scumpirea locuinţelor. Cu circa 13% numai în ultimul an, în Bucureşti, potrivit unor estimări.

Acum, cu cei aproape 40 de mii de euro, echivalent în lei, pe care i-ar obţine o familie cu doi copii care are venituri de 3000 de lei pe lună, se poate cumpăra mai degrabă o garsonieră sau un apartament cu două camere în zonele limitrofe.

Cei care îşi caută locuinţă pun însă mare preţ pe zonă.

Aproape 60% dintre cei care au luat credite Prima Casă au venituri cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei, iar 15% mai puţin de atât, potrivit datelor colectate de Fondul de Garantare. Aproape 20% câştigă 4.000 - 6000 de lei, iar 3% au chiar venituri de peste 8000 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-09-29

TAGURI: bnr, prima casa, limitare, dobanzi, criza, recesiune
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
12 Oct 2017

Ați remarcat că la creșterea ROBOR crește și inflația și scade puterea de cumpărare cu efecte asupra productivității, atunci când economia este finanțată din împrumuturi ?
Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...