2017-01-21 12:44

ECONOMIE


BNR a lansat sistemul de plăţi în moneda europeană. 22 de bănci sunt deja conectate la TARGET2-România

 |  17:27
BNR a lansat sistemul de plăţi în moneda europeană. 22 de bănci sunt deja conectate la TARGET2-România
BNR a lansat sistemulde plăţi în euro TARGET2 România, considerat de guvernatorul băncii centrale,Mugur Isărescu, "un pas în direcţia adoptării euro". În primele trei ore de funcţionare au fost operatetransferuri de 24 de milioane de euro.

"În ianuarie 2010, BNR a decis ca şi România să se conecteze la acestsistem înainte de a adopta moneda euro, urmând exemplul altor state membre dinafara zonei euro. În prezent, doar Cehia, Ungaria, Suedia şi Marea Britanie nusunt conectate la TARGET2", a spus Isărescu în cadrul unei conferinţe depresă.

Potrivitguvernatorului BNR, implementarea unei componente naţionale a Target2 esteobligatorie numai pentru statele membre care adoptă moneda unică.

SistemulTARGET (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) afost înfiinţat de băncile centrale din zona euro la sfârşitul anilor '90, prininterconectarea a 17 sisteme naţionale. Din punct de vedere juridic, sistemul TARGET2,dezvoltat în 2007, este structurat ca o multitudine de sisteme de plăţinaţionale, dar tehnic este dezvoltat şi operat de băncile centrale din Germania, Franţa şi Italia.

Plăţileîn euro sunt operate prin sistemul TARGET2 România de Alpha Bank România, ATEBank România, CR Firenze România, Banca Comercială Carpatica, Banca ComercialăFeroviară, Banca de Export Import a României EXIMBANK, Banca Transilvania, BankLeumi România, CEC Bank, Citibank Europe plc. Dublin-sucursala România, CreditEurope Bank (România), Emporiki Bank -România, Garanti Bank, Libra Bank, MarfinBank (România), MKB Romexterra Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank România,ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, RBS Bank România, UniCredit Ţiriac Bank.

Isărescua explicat că cele 22 de bănci care participă în prezent la acest sistembeneficiază de avantaje precum decontări imediate, costuri mai reduse şieficienţă mai mare atât pentru plăţile naţionale, cât şi transfrontaliere.

"Prinintroducerea acestui sistem, BNR a răspuns atât necesităţilor bancare, cât şinecesităţilor mediului de afaceri, sistemul oferind un canal sigur, rapid şieficient pentru procesarea interbancară a plăţilor", a spus Isărescu.

OficialulBNR a arătat că şi alte bănci vor putea solicita conectarea la sistem, pemăsură ce îndeplinesc condiţiile de participare.

Băncilecare nu participă din 4 iulie la sistemul TARGET2-România îşi vor putea realizaîn continuare tranzacţiile de plată în euro prin intermediul băncilorcorespondente localizate în străinătate sau, după caz, a băncilor-mamă.

Prinimplementarea sistemului TARGET2-România se realizează una din precondiţiileesenţiale pentru adoptarea monedei euro, respectiv existenţa unei componentenaţionale TARGET2, prin intermediul căreia să se implementeze politica monetarăunică a Eurosistemului (n.r., sistemul băncilor centrale ale statelor membreale UE care au adoptat moneda euro), la momentul la care BNR va fi membră aacestui sistem.

Chiardacă sistemul este destinat, în principal, tranzacţiilor de plată de marevaloare, prin TARGET2-România se pot procesa şi tranzacţii de mică valoare.

Defapt, aproximativ 60% din tranzacţiile de plată decontate prin sistemul TARGET2la nivel european reprezintă plăţi ale clienţilor, în general de mică valoare.

TARGET2este unul dintre primele trei sisteme de plăţi de mare valoare din lume,alături de Fedwire şi CLS, prin sistem putând fi transmise plăţi în euro cătreaproape 60.000 de bănci din întreaga lume.

Totodată,TARGET2 deţine 91% din valoarea totală a plăţilor în euro procesate de toatesistemele de plăţi de mare valoare din lume. Volumul tranzacţiilor decontateprin sistem s-a cifrat în anul 2010 la aproximativ 89 milioane de plăţi, avândo valoare totală de circa 600.000 miliarde euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image