2017-01-17 13:09

ECONOMIE


BNR a majorat ţinta de inflaţie pe 2011. Isărescu: „Nu sunt motive interne de creştere a preţurilor, presiunile ar putea veni din exterior”

 |  19:10
BNR a majorat ţinta de inflaţie pe 2011. Isărescu: „Nu sunt motive interne de creştere a preţurilor, presiunile ar putea veni din exterior”
Nuexistă motive pentru creşteri ale preţurilor datorate „ofertei interne",întrucât producţia şi stocurile sunt la un nivel înalt, iar cererea este încontinuare în scădere, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,precizând că singurele presiuni ar putea proveni din piaţa internaţională.

BNR a majorat prognoza de inflaţie pentruacest an de la 3,4 la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o ratăanuală de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru acest an este de 3% plus/minus unpunct procentual.

"Curba dezinflaţiei are o caracteristicăevidentă, formată din două reducerimasive. Prima va fi în acesttrimestru, cu precădere în luna ianuarie (...) În următoarele zile se vaobserva acest lucru, când INS va publica datele, probabil că inflaţia anuală vascădea sub 7%. Urmează câteva luni de cvasi-stagnare, deoarece în anulprecedent inflaţia până în vară a fost relativ scăzută (...) şi apoi o reduceremult mai importantă în trimestrul al treilea, în timpul lunilor de vară”, aspus guvernatorul.

Preţurilevor fi afectate doar de influenţe exterioare

Potrivitşefului BNR, nu există motive de creşteri ale preţurilor "de categoriaofertei interne", în perioada următoare, iar singurele presiuni ar puteaproveni din piaţa internaţională, unde se vorbeşte despre o majorare acotaţiilor materiilor prime alimentare, iar economia românească este deschisă. "Avemîn continuare un declin al cererii de produse alimentare, care plafoneazăaşteptările inflaţioniste ale producătorilor", a continuat Isărescu.

Pe de altăparte, guvernatorul a precizat că BNR va trage bani din viitorul acord cu FMI doarîn cazul unei crize regionale grave, în care va pierde sume mari de la rezervăpentru a apăra leul de un atac speculativ. "Banii de la FMI pot fi atraşidoar în cazul unei situaţii grave, cum ar fi un atac asupra monedei, declanşatde o criză în regiune, concretizat într-o pierdere masivă de rezervă şi deîncredere", a afirmat Isărescu.

Preţulbenzinei rămâne o problemă

Totodată, guvernatorul recunoaşte că ar puteaexista presiuni în ceea ce priveşte preţurile combustibililor, unde BNRanticipează o majorare a cotaţiilor la ţiţei. "Aceste presiuniinflaţioniste vor rămâne tolerabile, cu excepţia unor evoluţii către conflictemajore, deschise (armate - n.r.)", a spus Isărescu. În ceea ce priveştepiaţa muncii, oficialul BNR se aşteaptă ca în continuare să nu existe presiuniinflaţioniste, iar creşterea salariilor să fie sub ritmul de îmbunătăţire aproductivităţii.

CECare nevoie de o majorare a capitalului

Mugur Isărescu a mai declarat că CEC arenevoie de o majorare de capital în perioada următoare, pentru a putea face faţăconcurenţei de pe piaţa bancară internă. „CEC, care şi-a extins aria deactivitate, a început să câştige cotă de piaţă, şi cred că are nevoie în viitorpentru a-şi continua această expansiune de o creştere de capital. Cum se vaface această creştere de capital, tot acţionarul principal va hotărî. Ocreştere a capitalului prin vânzarea unei părţi de 10% (...) la bursă cred căeste o variantă plauzibilă”, a spus Isărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image