2017-01-21 23:40

ECONOMIE


BNR a modificat prognozele pentru 2011 şi 2012. Preţurile alimentelor au aruncat inflaţia în aer

 |  16:47
BNR a modificat prognozele pentru 2011 şi 2012. Preţurile alimentelor au aruncat inflaţia în aer
Banca centrală a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la3,6 la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2 la 3,6%, în principal dincauza creşterii preţurilor la alimente, a declarat, ieri, guvernatorul BNR,Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei.El a precizat însă că această prognoză nu include majorarea preţurilor laenergia termică, ce ar putea avea loc în toamnă.

„Prognoza pentru sfârşitul anului nu cuprinde majorareacare înţelegem că se va întâmpla în toamnă la energia termică.Lacombustibili, probabil că vor mai fi ceva majorări, nu foarte mari însă. Pentrula anul, atât preţurile produselor din tutun, cât şi preţurile volatile -legume şi fructe - îşi vor diminua sensibil contribuţia”, a declarat Isărescuîn conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei. Acesta a maimenţionat că eliminarea subvenţiilor la energia termică va avea impact asuprainflaţiei, însă Banca Naţională a României nu poate estima încă anvergura acesteimăsuri. „Eliminarea subvenţiilor la energia termică va avea un impact asuprainflaţiei, dar, necunoscând exact cum va fi calculat, care va fi balanţariscurilor, luând în calcul protecţia ce va fi acordată pentru păturilevulnerabile, nu s-a putut estima impactul asupra indicelui preţurilor deconsum. Am menţinut însă acest factor la categoria riscuri”, a afirmat MugurIsărescu. La rândul său, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a precizat că BNRva trebui să analizeze modul în care este compensată eliminarea subvenţiilor laenergia termică de acordarea ajutoarelor pentru consumatorii vulnerabili.

Isărescu se opune unor măsuri de îngheţare a preţurilor

Îngheţarea preţurilor la carburanţi nu este o măsurăbenefică, întrucât, după expirarea perioadei de restricţionare, efectele suntmultmaiample, apreciază Isărescu. În opinia sa, o astfel de măsurăar duce la creşterea traficului de frontieră. „Nu sunt de partea măsurilor deîngheţare a preţurilor, chiar şi în situaţii excepţionale,pentru că ştiudin istorie că au creat un confort pe termen scurt, dar după ce s-au încheiatfractura a fost şimaimare. În acest condiţii, nu pot să susţin oastfel de măsură”, a spus şeful BNR. Acesta a precizat că, în cazul în care vaexista o astfel de decizie la nivelul Uniunii Europene, România o va adopta, „cureţinerile de rigoare”. „Altminteri, dacă suntem într-o uniune în care toatălumea trece graniţa, o ruptură faţă de restul pieţelor nu face altceva decât săaducăbanipentru nişte speculatori”, a subliniat Isărescu.

România, pe locul doi în regiune la creşterea preţurilor alimentelor

România a înregistrat în primul trimestru al anului adoua cea mai mare creştere a preţurilor de consum din regiune, iar pondereaalimentelor în coşul de consum, de 33%, este de departe cea mai ridicată, deşipopulaţia nu consumă neapărat mai mult decât cea din alte ţări. „Este oproblemă care s-a discutat o zi întreagă cu Institutul Naţional de Statistică.Dar asta e situaţia, lucrăm cu acest indice. Aceasta nu este o explicaţie, nueste o scuză, este o realitate bazată pe cifre”, a spus guvernatorul. Isărescua argumentat de mai multe ori că majorarea preţurilor la alimente a fostprincipalul factor de creştere a ratei inflaţiei. „Un dezechilibru major carecreează probleme în România este o producţie care nu acoperă consumul intern.Este prea mare faţă de nevoile interne, faţă de doleanţe, este prea mare faţăde cât se produce”, a explicat Isărescu.

În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu1,17% faţă de februarie şi cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De laînceputul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume şiconserve de legume (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete(12,56%) şi zahăr (11,98%).

Aprecierea leului faţă de dolar a oprit creşterea preţurilor de import

„Ne-a ajutat o apreciere nominală a leului faţă dedolar.Agenţii economici includeau, în special în preţurile de import, omarjă care făcea ca preţurile de import să aibă o tendinţă de creştere. Aceastăapreciere credem că a oprit acest comportament. Aprecierea nominală a leuluifaţă de dolar a fost de 10% şi credem noi că a atenuat şocuri mai mari, înspecialpe piaţa combustibililor”, a menţionat Isărescu. Potrivitacestuia, „cursul de schimb ne-a ajutat, a rupt acea avalanşă de anticipaţiicare spunea că se va deprecia, că se va duce nu ştiu unde şi cred eu că multepreţuri de import au început să fie corectate în jos sau cel puţin nu au maifost împinse în sus. Din punctul de vedere al transmisiei, cursul de schimb areo transmisie mult mai rapidă asupra preţurilor comparativ cu rata dobânzii,unde întârzierea este mai mare”, a spus guvernatorul BNR.

Pe de altă parte, Isărescu a afirmat că aderarea la euro înanul 2015 este o ţintă ambiţioasă. „Ea este veche de câţiva ani buni. Guvernulnu a făcut altceva decât să hotărască să nu o schimbe. Dacă o schimbam, cu cealtă dată fundamentată o schimbam? Adoptareaeuro în 2015 este o ţintă posibil de atins, chiar dacă aspectele tehnice suntpe zi ce trece mai greu de atins”, a subliniat şeful BNR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image