2017-01-21 02:06

ECONOMIE


BNR a redus rata dobânzii la 5,5% pe an

 |  19:49
BNR a redus rata dobânzii la 5,5% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, joi, să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,75 la 5,5% pe an, la un nou minim istoric, mişcare anticipată de majoritatea analiştilor.

Scăderea dobânzii va fi aplicată începând de vineri, 3 februarie, şi odată cu reducerea dobânzii de politică monetară de la 5,75 la 5,5%, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit coboară la nivelul de 1,5% de la 1,75%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 9,5% pe an faţă de 9,75%.

De la începutul anului, BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, prima tăiere de 0,25 puncte fiind aplicată din 6 ianuarie, ceea ce arată o îngrijorare mai mare a băncii centrale în ceea ce priveşte perspectivele unei recesiuni economice decât în privinţa ratei inflaţiei. În acelaşi timp, BNR se pare că mizează pe o politică monetară relaxată pe termen lung din partea Băncii Centrale Europene, ceea ce va face ca diferenţialul de dobândă să rămână suficient de larg pentru a nu pune presiune pe cursul de schimb, potrivit Mediafax. Tot joi, conducerea băncii centrale a hotărât să menţină nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, respectiv de 15% pentru moneda naţională şi 20% pentru devize străine.

CA al BNR a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat  pe 7 februarie 2012, dată la care va fi anunţat şi calendarul pe următoarele 12 luni al şedinţelor dedicate politicii monetare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-29

TAGURI: bnr, dobanda cheie, banciComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image