2017-01-18 22:25

ECONOMIE


BNR “bate obrazul” companiilor petroliere. Carburanţii ar trebui să se ieftinească cu 8-9%

 |  17:54
BNR “bate obrazul” companiilor petroliere. Carburanţii ar trebui să se ieftinească cu 8-9%
Au scumpit carburanţii, dând vinape majorarea cotaţiilor internaţionale sau pe deprecierea dolarului. Cândpetrolul se ieftineşte, se fac că plouă. BNR a atacat companiile petrolierecare nu respectă logica pieţei şi nu ieftinesc benzina şi motorina din aceleaşimotive invocate atunci când le-au scumpit.

"Noi nu avem în România voci puternice care să răsuneîn piaţă, cum se întâmplă în Franţa. În Franţa, nu-şi permite orice companie săridice preţul când vrea, că se poate trezi că e chemată să răspundă. Există ologică a pieţei, iar logica asta economică trebuie să fie respectată şi de cătrecei care vând produse în ţara asta. Când scad cotaţiile internaţionale, companiilenu mai au explicaţie. Probabil că privesc spre Banca Naţională şi ar vrea săzică ceva cu leul, dar, din păcate, leul nu se mişcă în aşa fel încât săjustifice creşteri de preţuri la benzină", a spus Adrian Vasilescu,consilierul guvernatorului BNR, la Realitatea TV.

Reprezentanţii BNRnu vorbesc deloc întâmplător. Agenţiile de presă au consemnat faptul că preţulpetrolului a scăzut joi cu trei dolari după ce revizuirea în scădere a estimărilorde creştere economică din SUA pentru acest an şi 2012, iar astfel de anunţuriau fost destul de dese în ultima vreme. Agenţia Internaţională pentru Energie aanunţat recent că eliberează din rezervele strategice ale statelor membre 60 demilioane barili de petrol, pentru a reduce cotaţia barilului şi a sprijinieconomia mondială, iar declinul preţului petrolului s-a accelerat la 8,5 dolaripe baril. La Londra, preţul petrolului Brent a fost de 111,56 dolari pe baril.Scăderea este de circa 13% de la vârful de 126,88 de dolari/baril atins în mai.

BNR nu este singura voce care spune că benzina şimotorina ar trebui să se ieftinească. Zilele trecute, analiştii sucursalei dinRomânia a casei de brokeraj X-Trade Brokers, citaţi de Agerpres, anunţau că preţulcarburanţilor în România ar trebui să coboare cu 8-9%, pe fondul căderii cotaţiilorinternaţionale ale petrolului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image