2017-01-20 05:56

ECONOMIE


BNR dă un semnal pentru stimularea creditării. Bancherii rămân pe poziţii

 |  19:04
BNR dă un semnal pentru stimularea creditării. Bancherii rămân pe poziţii

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus pentru prima dată în ultimul an şi jumătate rata dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%, dând astfel un semnal pentru revigorarea creditării şi susţinerea creşterii economice.

Ajustarea treptată a condiţiilor monetare reale în sens larg este aşteptată a se reflecta în nivelul dobânzilor practicate la creditele acordate de băncile comerciale, se arată într-un comunicat al BNR.

În replică, specialiştii din mediul bancar afirmă că reducerea dobânzii cu 0,25 puncte după un an şi jumătate de stagnare nu reprezintă "mare scofală". Aceştia văd decizia BNR ca pe un pas timid, fără efect în economie, un gest minimal de protecţie din partea băncii centrale, şi speră la noi relaxări în prima jumătate din 2012. Analiştii consideră că decizia BNR nu va avea un efect imediat şi semnificativ asupra dobânzilor la credite, ci reprezintă mai degrabă un semnal puternic de începere a unui nou ciclu, prin care banca centrală va continua reducerea dobânzilor, pentru stimularea creditării în lei.  "Eu cred că decizia în sine, de reducere cu 0,25 puncte procentuale, nu are o semnificaţie puternică pentru dobânzile la credite. Nu e mare scofală. Dar ca semnal înseamnă că BNR va începe un ciclu, în perioada următoare, de reducere a dobânzilor, dar şi a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO)", a afirmat Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank. Totodată, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Bucşa, se aşteaptă la încă două reduceri de dobândă de politică monetară până la mijlocul anului viitor, la 5,5%, precum şi la scăderea RMO în lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image