2018-12-16 22:05


BNR explică aprecierea leului prin intrări masive pe piaţa de capital. BNR se gândeşte la o ''inovaţie'' pentru controlarea dobânzilor, anunţă Mugur Isărescu

 |  17:23
BNR explică aprecierea leului prin intrări masive pe piaţa de capital. BNR se gândeşte la o ''inovaţie'' pentru controlarea dobânzilor, anunţă Mugur Isărescu
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, ieri, că pe piaţă seobservă o intrare de capitaluri, ceea ce a dus la o apreciere a cursului deschimb şi la o scădere a dobânzilor, iar în perioada următoare, banca centralăar putea veni cu o inovaţie.

“Văd că pe piaţă se duc(dobânzile,n.r.)sub 2,25% acum şi cursul se apreciază. Păi cum vine asta, dobânzilescad, cursul se apreciază? Dar e prima oară? De ani buni trăim asemeneaparadoxuri. Când îi pică cuiva cu drag o ţară, o piaţă şi aşa mai departe,ostrânge în braţe, o iubeşte şi varsăceva capitaluri. Cumserezolvă o asemenea problemă? Numai ştim unde săne mai ducemcu dobânda în jos. Dar mai facem o inovaţie, că tot suntem recunoscuţi dedomnul Trichet (preşedintele Băncii Centrale Europene, n.r.)ca bancacentrală cu cele mai multe inovaţii.Probabil că o să căutăm ceva”, a spus Isărescu.

El a explicat că pentru a opri tendinţa de apreciere aleului, BNR ar trebui să cumpere masiv valută. “Ce să-i facem (cursului, n.r.)?S-a spus că l-am dus aici, acum că îi permitem. A permite înseamnă că facemceva sau nu facem ca să nu se aprecieze. Ca să nu se aprecieze ar trebuisăcumpărăm poate chiar masiv valută,să mai băgăm lichiditate înpiaţ, să se ducă şi mai tare dobânzile sub 2,25%, eventual să sefacă 0%,ca să oprim această tendinţă”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR adeclarat că neînţelegerilegate de situaţia actuală persistă şi că înlume există un excesdelichiditate, Tucia şi Brazilia fiind două ţări care se confruntă cuaceastă situaţie. Isărescu a maiprecizatcăfluxurile de capital pot să schimbe în totalitate paradigmele.

"Până una-alta, în zona noastră lucrurile nu aratăbine şi nu e vorba numai de Grecia aici. Problema fiscală se reaprinde în ţările vecine.Acesta este ca şiun avertisment ca să nu aprindem problema fiscală. Despre corectarea de la sinea deficitelor, despre faptul că o ţară ca România îşi poate permite să aibădeficite fiscale mari sau când ai probleme şi la finanţarea unui deficit de 6%,este extrem de periculos", a spus Isărescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...