2017-01-24 01:01


BNR: Gradul ridicat de îndatorare în cazul populaţiei reclamă monitorizare atentă

 |  18:53
BNR: Gradul ridicat de îndatorare în cazul populaţiei reclamă monitorizare atentă

Gradul mare de îndatorare al populaţiei şi-a temperat ritmul de creştere anul trecut şi în primele luni ale acestui an, rămânând însă la un nivel ce reclamă monitorizare atentă şi, eventual, măsuri suplimentare de remediere, potrivit BNR.

"Temperarea îndatorării este consecinţa atât a unor factori de ofertă (standardele şi termenii creditării practicate de bănci s-au menţinut la un nivel ridicat de restrictivitate), cât şi a unor influenţe din partea cererii", se arată în raportul de stabilitate al BNR.

În raportul băncii centrale se arată că ponderea serviciului datoriei în venitul disponibil al debitorilor îndatoraţi pentru cumpărarea unui imobils-a majorat în perioada decembrie 2009-iunie 2011 cu patru puncteprocentuale, ajungând la 49%, iar ponderea datoriilor financiare ale populaţiei la bănci şi IFN a ajuns, la sfârşitul anului 2010, la 11% în cazul raportării la totalul activelor, respectiv la 78% din venitul disponibil.

Datele băncii centrale arată că la jumătatea acestui an, numărul persoanelor cu credite la bănci sau IFN era de circa 4,2 milioane persoane, respectiv circa 43% din populaţia activă a României, în scădere cu 6 puncte procentuale faţă de anul 2009.

Totodată, aproximativ 450.000 persoane s-au îndatorat atât la bănci, cât şi la IFN. Acestea au în medie trei credite (două la bănci şi unul la IFN) şi reprezintă cea mai riscantă categorie de debitori. În iunie 2011, rata de neperformanţă generată de acest segment în sectorul bancar a fost de 15,8%, faţă de 7,9% pe ansamblul sectorului populaţiei.

În ipoteza creşterii cu un punct procentual a ratelor dobânzii la creditele în euro (reprezentând circa 80% din stocul de credite în valută în iunie 2011), serviciul anual al datoriei pentru un debitor care deţine un credit imobiliar s-ar majora în medie cu 7,8%, în timp ce pentru un credit de consum fără garanţie ipotecară serviciul anual al datoriei ar fi, în medie, cu 2,6% mai ridicat.

De asemenea, ponderea considerabilă a creditelor acordate în condiţii promoţionale în perioada 2007-2011 (aproximativ 40 la sută din creditele nou acordate în lei şi în euro) ar putea creşte suplimentar efectul asupra serviciului datoriei, odată cu terminarea perioadei de promoţie.

"Creşterea gradului de cultură financiară a populaţiei este o necesitate pentru gestionarea mai bună a îndatorării, astfel încât viitoarele decizii de acest fel să fie luate pe baza unei mai bune cunoaşteri a riscurilor", se mai arată în raportul BNR.

Banca centrală arată că îndatorarea ridicată a populaţiei ar putea indica şi că modelul actual de desfăşurare a activităţii bancare trebuie să se modifice pe termen mediu, prin canalizarea într-o mai mare măsură a activităţii spre segmentul firmelor din sectorul privat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image