2017-01-21 06:27

ECONOMIE


BNR insistă pentru adoptarea monedei europene în 2015. Vlădescu: Aderarea la zona euro ar trebui amânată

 |  17:55
BNR insistă pentru adoptarea monedei europene în 2015. Vlădescu: Aderarea la zona euro ar trebui amânată

În cazul în careRomânia va adera la euro în anul 2015, aşa cum doreşte Banca Naţională, monedaeuropeană şi leul vor circula 11 luni în paralel, faţă de două luni, perioadastandard utilizată la aderarea sau adoptarea euro până acum, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, fostul ministru definanţe Sebastian Vlădescu a declarat, ieri, că aderarea la zona euro ar trebuiamânată şi că România nu va putea îndeplini criteriile cerute, mai ales limitade deficit bugetar, pentru că are nevoie de finanţare pentru proiectele deinfrastructură. Declaraţia sa vine la câteva zile după ce premierul Emil Bocanunţa menţinerea anului 2015 ca dată a aderării României la zona euro. Opiniafostului ministru de finanţe se află în contradicţie şi cu dorinţa BNR de aadopta moneda unică europeană la termenul stabilit.

“Eu cred că aderarea la euro trebuie amânată. Nu credcă în 2015 economia va fi suficient de performantă ca să fim în zona euro. Nucred că vom îndeplini criteriile”, a declaratSebastian Vlădescu. Ela precizat cădacă ar fi ministru ar anunţa o amânare a calendarului deaderare lazona euro.

De asemenea, Vlădescu a argumentat că România nu vaîndeplini criteriile de convergenţă, mai ales în ceea ce priveşte inflaţia şideficitul bugetar. “Dacă ne încadrăm, vom avea o mare problemă cu finanţareaproiectelor de infrastructură. În deficitul de 3% din următorii ani nu avemsuficienţi bani ca să facem infrastructura pe care vrem să o facem şi va presatot timpul, pentru că nu mai putem să tăiem cheltuielile sociale, nu mai putemsă tăiem cheltuielile salariale. Cheltuielile materiale sunt oricum foartemici. Nu ai de unde să scoţi 1-2% din PIB ca să pui la investiţii 1,5-2miliarde pe an”, a spus Vlădescu, citat de NewsIn.

El a declarat că intrarea în zona euro are legătură cuo decizie politică de funcţionare a UE şi cucea decoordonare apoliticilor fiscale şi bugetare la nivelul UE. “E foarte frumos ca obiectivanul 2015, dar e foarte greu de atins acest obiectiv”, a adăugat Vlădescu.

Guvernul şi BNR vor ca România să adere la euro în 2015

Guvernul a anunţat căRomânia îşi menţineobiectivul de aderare la zona euro în 2015, a declarat premierul Emil Boc, dupăîncheierea şedinţei Executivului. “Nu avem nici un fel demotiv ca astăzi să renunţăm la acest obiectiv. România şi-a îndeplinit şi îşiîndeplineşte, prinmăsurile pe care le-a luat şi le ia, motivele învederea aderării la euro în 2015. Cu alte cuvinte, prin ceea ce facem astăzi,facem ce trebuie ca România să adere în 2015 la zona euro. (...) România şi-a pregătit terenul necesar pentru a adera la zona euro,cu condiţia să nu facă paşi înapoi în anii următori”, a spus premierul Emil Bocreferindu-se la măsurile de consolidare fiscală stabilite deja de Guvern pentruanul acesta şi pentru 2012. Pentru a putea atinge obiectivul din programul deconvergenţă, Guvernul şi-a fixat ca elemente ale consolidării fiscale cel puţinurmătoarele obiective: ţinta de deficit bugetar de 3% în 2012, îmbunătăţireapoliticii în domeniul investiţiilor, continuarea politicii de reducere şi deprevenire a apariţiei de arierate noi şi asigurarea unei creşteri sustenabilepe termen mediu, a evidenţiat premierul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image