2017-01-21 10:42

ECONOMIE


BNR menţine dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25% şi reduce rezervele minime în valută la 20%

 |  18:12
BNR menţine dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25% şi reduce rezervele minime în valută la 20%
Consiliul deAdministraţie al Băncii Naţionale a României a decis ieri să menţină dobânda-cheiela minimul istoric de 6,25%, pentru a şaptea şedinţă consecutivă, şi să reducăratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cuscadenţă sub doi ani, de la 25% la 20%.

Totodată,CA al BNR a decis menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabilepasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 15%.

Analiştiiau anticipat decizia băncii centrale privind dobânda de politică monetară şirezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei, dar reducerea rateirezervelor pentru pasivele în valută reprezintă o surpriză pentru piaţă.

BNRnu a mai modificat nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009,când a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor în valută, cuscadenţe reziduale de sub doi ani, ale instituţiilor de credit, de la 30% la25%.

Bancacentrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară de pe 4 mai 2010, cânda redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. În primele patruşedinţe de politică monetară din 2010, BNR a coborât dobânda cu 1,75 puncteprocentuale, de la 8%.

CAal BNR a reiterat că banca centrală urmăreşte gestionarea adecvată alichidităţii din sistemul bancar şi că va monitoriza în continuare cu vigilenţăevoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prinadecvarea instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinereastabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

Următoareaşedinţă de politică monetară a CA al BNR va avea loc pe 3 mai, când se vaanaliza şi raportul trimestrial asupra inflaţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639241-01-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image