2017-01-20 22:18

ECONOMIE


BNR pregăteşte ţara pentru viitorul ''tsunami economic''. Analiştii salută intenţia BNR de limitare a creditelor pentru populaţie

 |  17:35
BNR pregăteşte ţara pentru viitorul ''tsunami economic''. Analiştii salută intenţia BNR de limitare a creditelor pentru populaţie
Analiştii economiciconsideră că proiectul BNR privind limitarea creditelor de consum şi a creditelor imobiliareîn euro este menit să protejeze populaţia de o nouăcriză financiară, a cărei cauză ar fi posibilul default al Greciei. Mai mult, aceştia consideră căorice măsură de limitare a creditelor de consum în acest moment este pozitivă.Reamintim că BNR a prezentat vineri un proiect de regulament potrivit căruiaîmprumuturile de consum ar putea avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iarclienţii ar trebui să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timpce la împrumuturile imobiliare în euro, avansul va fi de cel puţin 30%.

Blănculescu: „BNR nu poate spune că se pregăteşte pentru ce e mai rău

„Cred că este o măsură de conjunctură, având în vedere cese întâmplă în jurul nostru la momentul actual. Suntem în «preziua» unei puternice crize financiare din cauza default-ului din Grecia.Acest fapt a condus BNR-ul să ia această decizie”, ne-a declarat analistulfinanciar Ionel Blănculescu. Acesta avertizează că în următoarea perioadă nevom confrunta cu o puternică criză financiară în zona euro. „Va fi o crizăfinanciară la nivelul UE. Grecia va avea asupra Zonei Euro impactul pe care l-a avut Lehman Brothers asupra SUA.Primele valuri au ajuns deja la ţărm. Va fi o groaznică criză în perioda2012-2013, iar noi începem în 2013 să ne plătim datoriile. BNR pregăteştepopulaţia pentru a nu intra într-o zonă dificilă. Banca centrală vrea doar săprotejeze ţara de valul care va veni. Sunt o serie de măsuri brutale, care nusunt compatibile cu o economie de piaţă, dar în acelaşi timp foarteinteligente”, a subliniat Blănculescu.

Şerbănescu: „Isărescu ar trebui să interzică creditul de consum”

Pe de altă parte, analistul economic Ilie Şerbănescu ne-adeclarat că, în opinia sa, „creditul deconsum a dat greş în România şi a dus ţara la dezastru. Creditul de consum aapăsat acceleraţia atunci cand ar fi trebuit sa pună frână”, a spus Şerbănescu.

Analistul economicconsideră că în cazul în care proiectul de regulament al BNR va fi aplicat, „nuse poate întâmpla decât ceva bun. Dacă în ţara asta nu se poate face nimicnormal, trebuie să se facă ceva anormal. E crucial, deoarece, dacă dăm drumuldin nou la creditul de consum, ne vom întoarce de unde am plecat acum doi ani.În opinia mea, Isărescu ar trebui să interzică creditul de consum pe teritoriulRomâniei. Să se dea credite pentru afaceri, pentru investiţii, lucrurile pentrucare s-a inventat iniţial creditul”, a mai spus Ilie Şerbănescu.

Ce prevede proiectulBNR

BNRdoreşte să delimiteze clar aria de definire a creditelor imobiliare, care vacuprinde finanţările pentru care se constituie garanţie imobiliară şi suntdestinate exclusiv cumpărării unui imobil (casă/teren), construirii unuiimobil, sau amenajării/extinderii unei locuinţe. Creditele de consum cu ipotecăvor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum. În cazul creditelor deconsum pentru cumpărarea de bunuri, clientul trebuie să dispună de un avans de20% din valoarea bunului achiziţionat şi o garanţie reală (în generalipotecară) sau personală (de exemplu, poliţă de asigurare) de 133% din sumaîmprumutată. De asemenea, în cazul creditelor de consum cu alte destinaţii,debitorul persoană fizică va prezenta o garanţie reală sau personală de 133%din valoarea împrumutului. Pentru creditele imobiliare, debitorul va deţine unavns de cel puţin 20% din valoarea imobilului la finanţările în lei, de 30%pentru creditele în euro şi de 40% în cazul finanţărilor în alte devizestrăine. Băncile vor fi obligate, ca şi până în prezent, să elaboreze scenarii derisc astfel încât gradul de îndatorare să nu depăşească pe întreaga perioadăpână la scadenţă nivelul maxim stabilit de normele proprii de finanţare. Pentrufundamentarea nivelului îndatorării, băncile vor face simulări pe baza celeimai mari rate de dobândă practicate pentru acel tip de credit în perioadamartie 2007 - martie 2011. De asemenea, la creditele în valută se va calculagradul de îndatorare în funcţie de cea mai amplă depreciere din perioada dereferinţă.

Proiectulnu a fost încă transmis băncilor, astfel că bancherii refuză deocamdată să-lcomenteze.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image