2019-03-26 12:35


BNR, presată să majoreze dobânda de politică monetară

 |  17:03
BNR, presată să majoreze dobânda de politică monetară

Consiliul de Administraţie al BNR ar puteadecide în şedinţa de politică monetară de mâine să menţină rata dobânzii depolitică monetară la 6,25% pe an, potrivit opiniilor recent exprimate în cadrulunui sondaj intern de către membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancaridin România (AAFBR). În directăcontradicţie cu această măsură, băncile centrale vorîncepe să majoreze dobânzile pentru a ţine sub control inflaţia şi ar putea finevoite să acţioneze mai rapid decât în trecut, potrivit Băncii pentruReglemente Internaţionale (BRI).

Referitor la aşteptările privind rata de politica monetarăpentru finalul acestui an, majoritatea respondenţilor la sondaj anticipează menţinereala 6,25%. Estimările pentru finalul anului variază între 6 şi 6,5% faţă deintervalul 5,5 şi 6,75% în estimările din mai. Totodată, analiştii care au răspunsla sondaj se aşteaptă ca rata de politică monetară să scadă la 5,75% la fineleanului 2012 (estimările variază între 4,5 şi 7%). Aceeaşi aşteptare de reducerea ratei de politică monetară pe parcursul anului 2012 există şi în sondajeleanterioare. Nivelul rezervelor minime obligatorii s-ar putea situa la 15%pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în valută (nici o modificare),estimare care aparţine tuturor participanţilor la sondaj. Cei mai mulţirespondenţi cred că nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele învalută va rămâne la 20% până la finele anului 2011 şi va scădea la 15% peparcursul anului 2012. În cazul pasivelor în lei nu se aşteaptă nici omodificare până la sfârşitul anului 2011, însă este previzionată scăderea rateirezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor decredit la 10% pe parcursul anului 2012.

BRI: Băncile centrale trebuie să înceapămajorarea dobânzilor

"Este nevoie de o politică monetară mai strictăpentru a controla presiunile inflaţioniste şi a înlătura riscurile care pun înpericol stabilitatea financiară", arată raportul anual al BRI, publicatieri. Băncile centrale din Asia şi AmericaLatină măresc deja costul împrumuturilor, pentru a reduce presiunile de creşterea preţurilor, dar dobânzile se află încă aproape de minime-record în cele maidezvoltate economii ale lumii. Instituţiile de profil din Statele Unite, MareaBritanie şi Japonia au semnalat că intenţionează să menţină politicile destimulare economică şi numai Banca Centrală Europeană (BCE) a început un procesde înăsprire treptată a creditării, ca urmare a creşterii riscurilor inflaţioniste."Presiunile inflaţioniste cresc rapid la nivel mondial, ca efect al majorăriipreţurilor mărfurilor. Amplificarea acestor riscuri necesită dobânzi maimari", potrivit BRI, care are rolul unei bănci centrale a băncilor naţionale.

Inflaţia din Marea Britanie este de 4,5%, de peste douăori ţinta Băncii Angliei, iar BRI se întreabă cât mai poate instituţia să menţinăactuala politică monetară permisivă. Preţul petrolului a urcat cu 20% înultimele 12 luni, exercitând presiuni asupra companiilor pentru majorareasalariilor şi transferarea costurilor mai mari consumatorilor. "Presiunileasupra preţurilor există. Una dintre lecţiile crizei financiare este cădobânzile nu trebuie menţinute prea mult la un nivel scăzut. Este timpul să neamintim această lecţie", a declarat Carsten Brzeski, economist-şef la INGGroup în Bruxelles. Directorul general al BRI, Jaime Caruana, a declarat căinflaţia a urcat la nivel mondial cu un punct procentual, la 3,6%, faţă deaprilie 2010. El a arătat că ritmul de dezvoltare a economiei mondiale este decirca 4%, revenirea cererii a eliminat temerile privind producerea unei deflaţii,iar nevoia de continuare a măsurilor monetare extraordinare de stimulare a scăzut.BCE a majorat în aprilie dobânda de politică monetară cu 0,25 puncteprocentuale, la 1,25%, şi a indicat că ar putea lua o nouă astfel de măsură îniulie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-05-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...