2017-01-18 10:19

ECONOMIE


BNR rămâne vigilentă la adoptarea standardelor internaţionale de contabilitate

 |  14:32
BNR rămâne vigilentă la adoptarea standardelor internaţionale de contabilitate

Primviceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, a declarat miercuri, în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank, că prin trecerea la normele de contabilitate internaţionale (IFRS), de la 1 ianuarie 2012,  nu se creează premisele unei extinderi nesănătoase a creditării, pentru că prin normele BNR, de comun acord cu comunitatea bancară, s-au stabilit filtre prudenţiale.Totodată, Georgescu acriticat sistemul bancar, spunând că ar trebui să mai sisteze acordarea de bonusuri şi prime şi să se concentreze pe recapitalizare.

Florin Georgescu a precizat că provizioanele, din punct de vedere prudenţial, vor fi calculate şi pe IFRS introducându-se aceste filtre prudenţiale. Se va înregistra o îmbunătăţire a parametrilor bancari utilizaţi pentru raportări de natură economico-financiară către grupurile mamă, precum ROA sau ROE, ceea ce va putea conduce la o îmbunătăţire a cotaţiilor băncilor-mamă pe bursă. "Filtrele prudenţiale au ca obiectiv primordial consolidarea solidităţii fiecărei bănci în stadiul actual şi a sistemului bancar în ansamblu prin evitarea extinderii în mod nesustenabil a creditării fără o bază de capital suplimentară care să justifice o asemenea acţiune", a spus Georgescu.

De la 1 ianuarie 2012, toate băncile din România vor raporta rezultatele financiare după standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS), evidenţele contabile ţinute după standardele româneşti de contabilitate (RAS) urmând să fie eliminate.

Primviceguvernatorul afăcut referiri şi cu privire la ţinta de capitalizare a băncilor, considerândcă aceste instituţiiar trebuisă se supună unorconstrângeri pentru a atinge ţinta respectivă.“Există un consens larg privind cerinţa unei rate de capital semnificativ mai mare, de 9% a capitalului de cea mai bună calitate şi după contabilizarea evaluării la piaţă a expunerilor de datorie suverană,pentru a se crea un tampon temporar, care se justifică prin circumstanţeleexcepţionale. Necesarul suplimentar de capital pentru marile bănci europene a fost evaluat de ABE la aproximativ 110 miliarde deeuro. Această ţintă cantitativă a capitalului va trebui să fie atinsă până la 30 iunie 2012, pe baza unor planuri stabilite de comun acord între autorităţile naţionale de supraveghere şi coordonate de către ABE. Băncile trebuie să utilizeze în primul rând surse private de capital, inclusiv prin restructurarea şi conversia datoriilor în instrumente de capital propriu. Se consideră că băncile trebuie să facă obiectul constrângerilor în ceea ce priveşte distribuirea dividendelor şi plăţile de bonusuri, până la momentul în care ţinta este atinsă. Dacă este necesar, guvernele naţionale ar trebui să ofere sprijin, iar în cazul în care acest sprijin nu este posibil, recapitalizarea ar trebui să fie finanţată printr-un împrumut de la EFSF, în cazul ţărilor din zona euro” a declarat prim-viceguvernatorul BNR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13

TAGURI: florin georgescu, bnrComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image