2017-01-20 18:07

ECONOMIE


BNR reduce estimările de creştere economică

 |  21:00
BNR reduce estimările de creştere economică

Estimarea de creştere economică pentru anul viitor, preconizată de Guvern la 3,5-4%, ar putea fi revizuită semnificativ în jos, la 2,5%, având în vedere contextul internaţional şi pierderea de „tracţiune” a exporturilor, potrivit economistului-şef al BNR, Valentin Lazea. Consecinţele acestui fapt ar fi, în primă fază, imposibilitatea creşterii în 2012 atât a salariilor bugetarilor, cât şi a pensiilor.

„Perspectivele de creştere economică ar putea să necesite revizuiri în sens descendent, având în vedere contextul internaţional şi pierderea de tracţiune a exporturilor, spre 2,5% în 2012”, a afirmat Lazea. Acesta a precizat că trebuie avut în vedere că, potrivit calculelor Comisiei Europene şi ale Băncii Centrale Europene, deficitul bugetar în termeni ESA (standardul european de audit) al României se va situa la circa 3,6% din PIB, în anul 2012, chiar în ipoteza optimistă a unei creşteri economice de 4%. „Dacă nervozitatea de pe pieţele financiare internaţionale se menţine, ea s-ar putea traduce şi la intern, făcând foarte scumpă orice finanţare a deficitului şi crescând cheltuielile guvernamentale cu dobânzile”, a spus Lazea.

Dumitru: Ţinta de creştere economică, optimistă

Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a declarat, pentru ziarul „Puterea”, că ţinta de creştere economică stabilită de Guvern pentru 2012 este una „optimistă”. „În ceea ce priveşte salariile bugetarilor, un lucru este clar. (…) Unele ajustări s-au făcut în ultimii doi ani. Pe partea de salarii, s-a agreat împreună cu FMI şi CE o reducere a fondului de salarii ca procent în PIB. E proiectat să se reducă factura de salarii anul viitor la 7,2% din PIB de la 7,5% anul acesta, şi în anii următori să continuă să scadă. Ceea ce înseamnă că, pentru 2012, este posibilă o creştere a fondului de salarii cu 5%, dacă situaţia macroeconomică luată în considerare se materializează, respectiv dacă vom avea o creştere economică de 3,5-4%, ceea ce oricum pare optimist în acest moment”, a declarat Ionuţ Dumitru.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat recent că reprezentanţii Ministerului Finanţelor se vor întâlni la sfârşitul lunii septembrie cu oficiali ai FMI şi ai Comisiei Europene pentru a stabili dacă va fi menţinută prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an.

Şi preşedintele Traian Băsescu a afirmat, sâmbătă, că, dacă se deteriorează mediul economic la nivel european, România este pregătită, dar se va ruga la Dumnezeu şi la Germania ori Franţa ca pieţe de export să-şi menţină creşterea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

JUSTICE
12 Sep 2011

da brd faliment? sa mi scot banii de la brd? au dat credite multe cu acte false-la constanta anca ivascu directoarea firmelor lui traian basescu, niculescu acum director brd caras severin,gigi caratas,guy stiau...dna sri dgipi tac

Adauga un comentariu

Random image