2017-01-20 14:00

ECONOMIE


BNR se aşteaptă la creşterea inflaţiei

 |  21:00
BNR se aşteaptă la creşterea inflaţiei

Banca Naţională a României a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru 2012 de la 3 la 3,2%, în timp ce pentru anul 2011 prognoza a fost diminuată de la 3,3 la 3,1%, a anunţat, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Potrivit lui Isărescu, inflaţia a evoluat foarte apropiat de prognozele băncii centrale în trimestrul patru din 2011, procesul de dezinflaţie fiind frânat de majorarea preţurilor administrate şi deprecierea nominală a leului faţă de dolar. Isărescu a adăugat că banca centrală a luat în calcul pentru noua prognoză de inflaţie un an agricol normal, având în vedere că anul agricol precedent a fost foarte bun, precum şi un impact diminuat al preţurilor administrate la energie electrică şi gaze.

Supraîndatorare la creditele de consum

„Dacă este vorba de credite acordate pe card, direcţia de specialitate din BNR a făcut un prim raport. Inclusiv la creditele de consum pentru populaţie, nivelul din România nu este mult mai sus decât în Polonia. Pentru celelalte credite, cu excepţia unor oscilaţii, tendinţa este de scădere”, a afirmat Isărescu. Şeful băncii centrale a arătat că România este într-o oarecare măsură supraîndatorată la nivelul creditelor de consum, iar orice s-ar spune, ceea ce s-a întâmplat în 2006-2008 nu se mai poate repeta.

Băncile cu capital străin pierd cote de piaţă

Guvernatorul  a mai spus că pentru acest an estimează o schimbare în clasamentul băncilor din România, precum şi „mari transformări” în bilanţurile acestora. „Băncile cu capital străin pierd cote de piaţă. Eu le-am spus că e o greşeală de a mări dobânzile la depozite. Au depins mult de resurse externe şi asta le creşte vulnerabilitatea. Spre exemplu, dacă Raiffeisen nu mai dă atâtea credite în lei din resurse interne, apare ca o reducere a expunerii, care nu e corectă pe judecata noastră”, a afirmat Isărescu.

„Un alt mesaj pe care l-am dat băncilor comerciale: nu mai speraţi la mari evoluţii pozitive, dacă aveţi reţeaua de retail supradimensionată, pentru că datele ne arată altceva. Populaţia care s-a putut  îndatora şi s-a îndatorat în România, într-o anumită măsură este supraîndatorată. Creditul pentru locuinţe evoluează pozitiv, mult mai temperat decât în anii anteriori, pentru că lucrurile stau altfel. Ne trebuie şi o altă viziune, fiecare priveşte altfel cumpărarea unei locuinţe, cu mai multă responsabilitate. În continuare, creditul de consum merge greu, probabil că îşi va reveni şi el@, a spus guvernatorul.

Trecerea la euro, rediscutată după alegeri

Şeful băncii centrale a mai menţionat că procesul de aderare la moneda euro va fi adus în discuţie doar după alegeri. „Nu are nici o influenţă decizia modificării de politică monetară asupra aderării la moneda euro. Procesul de trecere la moneda euro va fi rediscutat după alegeri”, a afirmat Isărescu. Obiectivul României pentru adoptarea monedei euro este anul 2015, dar atât analiştii, cât şi politicienii se aşteaptă ca data aderării să fie amânată cu câţiva ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-06

TAGURI: Isarescu, BNR, credite, inflatie, euro, aderareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image