2017-01-22 03:59

ECONOMIE


BNR şi analiştii economici îl aduc pe Boc cu picioarele pe pământ. România va ieşi din criză abia în 2015

 |  16:41
BNR şi analiştii economici îl aduc pe Boc cu picioarele pe pământ. România va ieşi din criză abia în 2015

România nu iese încă din criză, anunţă Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR)contrazice astfel recentele declaraţii entuziaste ale guvernanţilor pe aceastătemă. Opinia şefului BNR este împărtăşită atât de ambasadorul Franţei laBucureşti, cât şi de reputaţi analişti economici, precum şi de reprezentanţiimediului de afaceri autohton.GuvernatorulBNR nu crede că ieşirea din criză este atât de aproape, precum crede premierulEmil Boc. Părerea sa este împărtăşită şi de ambasadorul Franţei la Bucureşti,Henri Paul, care consideră că economia României este în faza de depresie. "Crizafinanciarăşi economică, pe care nu am depăşit-o încă, trebuie să ne deschidă cu adevăratochii: creşterea de mâine nu poate fi construită pe aceleaşi baze pe care s-aconstruit creşterea din trecut", a comentat Henri Paul. El a adăugatcă "pieţele nu pot face legea" şi că este necesară o supraveghere aacestora "pentru a evita excesele şi pentru a prevenivulnerabilităţile" identificate pe perioada crizei.

2015, anul depăşirii crizei,cred analiştii economici

Româniava fi "într-o profundă criză economică" până în anul 2015, încondiţiile în care din 2012 statul va începe să plătească împrumutul de laFondul Monetar Internaţional şi de la celelalte instituţii internaţionale, iarbugetul va fi extrem de restricţionat, consideră consultantul financiar IonelBlănculescu.

"Dupăcum analiştii economici internaţionali ne anunţă deja, următoarea criză carepenoi ne paşte va fi în perioada anilor 2012-2013, peste un an - un an şiceva. Vom intra într-o criză groaznică şi se va numi criza datoriilor. În anii2012-2013 vom începe să plătim acest împumut de la FMI, să-l rambursăm, iarsumele vor ajunge la 5-5,4 miliarde de euro pe an. Bineînţeles, celelalte nevoivor face în aşa fel încât bugetul să fie atât de restricţionat, încât noi vomconsidera, aşa cum am mai previzionat şi eu, că până prin 2015 vom fi într-oprofundă criză economică. Anii următori, ca şi anul acesta, vor fi ani foartegrei în condiţiile non-inteligenţei economice care caracterizează politicaeconomică a României", ne-a declarat Ionel Blănculescu, fost ministru alcontrolului în guvernarea PSD.

Corâci: Gradul de îndatorare al ţării estemaxim

Nicireprezentanţii mediului de afaceri nu sunt mai optimişti. Potrivitpreşedintelui UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci, criza economică va continua înRomânia atât timp cât Guvernul va continua aplicarea politicilor prociclicegreşite."Atât timp cât vor continua genul de politici prociclicegreşite, care sunt legate de disperarea statului de a strânge bani pentru platasalariilor şi a pensiilor, precum şi de o creştere continuă a fiscalităţii,criza va continua", a precizat Corâci, într-o emisiune televizată. Acestaa afirmat că România nu va mai putea împrumuta bani de la instituţiilefinanciare internaţionale, deoarece gradul de îndatorare a ajuns la limitamaximă."Nu vom mai putea împrumuta bani de la FMI şi BERD, pentru căgradul de îndatorare a ajuns la limita maximă. Nu ne vor da nici un ban, cunici o dobândă, pentru că nu se mai poate. E contrar statutului şiregulamentului pe care funcţionează aceste două instituţii", a subliniatCorâci.

Ţiriac: Criza se vaîncheia după 2012

IonŢiriac, cel mai bogat om de afaceri din România - potrivit topurilor de profil- şi-a revizuit pentru 2012 estimarea pentru încheierea crizei şi spune căprognozele făcute acum pentru o perioadămaimare de trei luni sunt"o aventură foarte riscantă". "Socotelile mele în 2007şi 2008 aufost că această criză ţine până în 2010. Mi-am revizuit atitudinea,săspun, dacă nu moralitatea, şi pe urmă am spus că 2011 o să fie pe undeva la felca 2010, dar în 2012 începem să plutim. Singura veste bună este că noi avematât spaţiu de recuperat, încât, în momentul în care Europa îşi revine oarecum,ţările emergente cum suntem noi, dar în special noi, o să avemmultmaimult de mâncat din bucata de caşcaval decât ceilalţi",a spus omul de afaceri, la Pro TV.

Boc: România iese înluna martie din criză

PremierulEmil Boc a declarat, zilele trecute, că România a depăşit criza şi sepregăteşte acum să intre în etapa reluării creşterii economice. „Ne pregătim să trecem într-o nouăetapă. Etapa creşterii economice. În 2012 vom avea o creştere între 4-4,5.Rodul muncii noastre se va simţi. Cu această nouă evoluţie şi guvernarea porneşteîntr-o nouă etapă”, a spus Boc. Anterior, premierul a oferit şi termenul pentruieşirea din criză: sfârşitul lunii martie. “Asta înseamnă că tot ce am făcut afost corect. Şi că acest lucru va da temei unei creşteri sănătoase. România nuva mai avea în faţă pericolul unui colaps economic", a declarat premierul.El a adăugat cămăsurile luate de Guvern asigură faptul că România nu vamai avea probleme în următorii ani şi sunt "poliţă de asigurare pentruviitor". "Am tăiat huzurul pe banii publici, de la desfiinţarea deagenţii, la tăierea salariilor de lux, la reconsiderarea pensiilor de lux, laredimensionarea sistemului bugetar, la reforma sistemului educativ, ajustiţiei, a pensiilor. Asta ne-a permis să ducem Româniamaideparteşi să avem resursa financiară să ajungem, în2011, cu speranţa clară şicertă a ieşirii din recesiune şi a creşterii economice", a spus Boc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-03-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

NEA FANE
07 Mar 2011

isarescu nu stie ce vorbeste. romania iese din criza cand vrea BO..Vul

Adauga un comentariu

Random image