2017-01-20 07:54

ECONOMIE


UPDATE. Reacţiile oficialilor români cu privire la cotizaţia către FMI

 |  13:32
UPDATE. Reacţiile oficialilor români cu privire la cotizaţia către FMI

Boc: Ţările care sunt în acord cu FMI ar trebui să nu contribuie la fondul suplimentar

România nu va fi obligată să contribuie la capitalizarea FMI, deoarece se află printre ţările care au acord cu instituţia financiară, a declarat vineri premierul Emil Boc, precizând că îşi susţine afirmaţia pe datele actuale, dar că trebuie aşteptate concluzia liderilor UE.

Valentin Lazea, BNR: Contribuţia României la capitalizarea FMI este un preţ ce trebuie plătit

Contribuţia pe care o va avea România la creşterea capacităţii de finanţare a Fondului Monetar Internaţional este un preţ care trebuie plătit, iar românii trebuie să se obişnuiască cu ideea că beneficiile vin la pachet cu preţul, apreciază economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

"Cred că ideea de bază este de a mări capacitatea de împrumut a fondului. Până la această decizie, Fondul avea disponibile circa 285 miliarde de euro bani buni de împrumutat. Cred că cu această decizie s-a crescut capacitatea de împrumut a fondului, fond care are şi capacitatea de multiplicare mult mai mare. El poate să împrumute şi de la guverne terţe bani şi să-i împrumute la cele care au nevoie. Faptul că România va contribui şi ea cu o câtime mică la această sumă este un preţ care trebuie plătit, pentru că de acum încolo trebuie să ne obişnuim că beneficiile vin la pachet şi cu preţul", a spus Lazea.

Contribuţia României, sub un miliard de euro

Valentin Lazea a precizat că nu se ştie încă suma pe care o va trimite Româniala FMI, dar presupune că va fi sub un miliard de euro.„Nu aş putea spune cât va plăti România, dar, personal, nu cred că foarte mult. Probabil mai puţin de un miliard”, a spus Lazea.

Printre măsurile convenite joi seară, la summitul UE de la Bruxelles, se numără suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de către statele UE, prin împrumuturi bilaterale. Potrivit comunicatului transmis la finele discuţiilor de joi, statele membre au la dispoziţie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort. Astfel, statele din zona euro ar urma să contribuie cu 150 miliarde euro, iar băncile centrale ale ţărilor din afara zonei euro ar trebui să vină cu alte 50 miliarde euro. Consiliul UE a invitat şi "comunitatea internaţională" să aducă contribuţii similare la resursele FMI.

Statele UE din afara zonei euro, inclusiv România, ar trebui să contribuie, prin băncile centrale, cu 50 miliarde de euro la împrumuturile în valoare totală de 200 miliarde de euro pe care Uniunea Europeană vrea să le acorde Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru combaterea crizei.

Printre măsurile convenite joi seară, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numără suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde de euro de către statele UE, prin împrumuturi bilaterale. Potrivit comunicatului transmis la finele discuţiilor de joi, statele membre au la dispoziţie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort, informează Mediafax. Astfel, statele din zona euro ar urma să contribuie cu 150 miliarde de euro, iar băncile centrale ale ţărilor din afara zonei euro ar trebui să vină cu alte 50 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-06

TAGURI: bnrComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image