2019-03-18 18:09


BNR va decide viitoarea structură a rezervei naţionale

 |  16:55
BNR va decide viitoarea structură a rezervei naţionale

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni, la Constanţa, că a decis instituirea unui comitet de lucru care să analizeze structura viitoarei rezerve a României, susţinând că în prezent rezerva de aur a băncii centrale este adecvată, dar nu se ştie ce se poate întâmpla în următorii ani. "Am văzut că s-a speculat pe acest lucru. Când am spus că rezerva de aur a Băncii Naţionale este adecvată, m-am referit la un moment dat, la momentul actual, peste 3-5-10ani vom face alte judecăţi. (...) am hotărât instituirea unui comitet de lucru care să discute despre structura viitoare a rezervei naţionale a României, despre mărirea ei, sunt lucruri pe care le vom face publice la momentul respectiv", a adăugat Isărescu.

Întrebat ce-ar însemna pentru BNR reactivarea minelor de aur de la Roşia Montana, guvernatorul a afirmat că subiectul va fi analizat în cadrul Consiliului de Administraţie al băncii centrale. "Preşedintele a făcut o opţiune strategică, ea nu se întâmplă peste noapte, exploatarea zăcămintelor de aur ale României se va face în timp. Eu cred că nimeni nu a înţeles că mâine se vor dubla rezervele de aur. Rezerva internaţională a Băncii Naţionale este, de fapt, rezerva statului român, administrată de către Banca Naţională. Noi o administrăm, dar legat de structura ei, de mărimea ei, aceasta este o decizie strategică, are o importantă componentă politică. Noi am luat notă de opţiunea pe care a luat-o preşedintele şi o vom analiza în cadrul Consiliului de Administraţie al BNR", a arătat Isărescu, citat de Mediafax.

În luna iulie a acestui an, rezerva de aur a BNR era de 103,7 tone, în valoare de 3,767 miliarde euro, reprezentând circa 10% din rezervele internaţionale totale. România se plasează pe poziţia a 33-a în lume după cantitatea de aur din rezervă.

Isărescu a participat, luni, la deschiderea oficială a Forumului-dezbatere "Şcoala de vară BNR", care a avut loc la sediul Universităţii Ovidius din Constanţa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-20
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...