2017-01-17 19:28

ECONOMIE


BNR vrea noi reguli pentru creditul de consum şi împrumuturile imobiliare în euro

 |  15:42
BNR vrea noi reguli pentru creditul de consum şi împrumuturile imobiliare în euro
Creditele de consum arputea avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuiesă aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp cela împrumuturile imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin30%, potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR. Astfel,banca centrală are în vedere limitarea maturităţilor la creditelede consum la cel mult cinci ani, faţă de 20 de ani perioada maximăpracticată în prezent pe piaţa bancară pentru creditele de nevoipersonale cu ipotecă, informează Mediafax.

BNR doreşte sădelimiteze clar aria de definire a creditelor imobiliare, care vacuprinde finanţările pentru care se constituie garanţie imobiliarăşi sunt destinate exclusiv cumpărării unui imobil (casă/teren),construirii unui imobil, sau amenajării/extinderii unei locuinţe.

Creditele de consum cuipotecă vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum.

În cazul creditelor deconsum pentru cumpărarea de bunuri, clientul trebuie să dispună deun avans de 20% din valoarea bunului achiziţionat şi o garanţiereală (în general ipotecară) sau personală (de exemplu poliţăde asigurare) de 133% din suma împrumutată.

De asemenea, în cazulcreditelor de consum cu alte destinaţii, debitorul persoană fizicăva prezenta o garanţie reală sau personală de 133% din valoareaîmprumutului.

Pentru crediteleimobiliare, debitorul va deţine un avns de cel puţin 20% dinvaloarea imobilului la finanţările în lei, de 30% pentru crediteleîn euro şi de 40% în cazul finanţărilor în alte devize străine.

Băncile vor fi obligate,ca şi până în prezent, să elaboreze scenarii de risc astfelîncât gradul de îndatorare să nu depăşească pe întreagaperioadă până la scadenţă nivelul maxim stabilit de normeleproprii de finanţare.

Pentru fundamentareanivelului îndatorării, băncile vor face simulări pe baza celeimai mari rate de dobândă practicate pentru accel tip de credit înperioada martie 2007 - martie 2011.

De asemenea, la crediteleîn valută se va calcula gradul de îndatorare în funcţie de ceamai amplă depreciere din perioada de referinţă.

La începutul luniiaprilie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat că bancacentrală pregăteşte măsuri speciale, cel mai probabilprudenţiale, de descurajare a creditării în valută pentrupersoanele cu venituri în lei, în linie cu tendinţa dereglementare existentă la nivel european.

De altfel, în perioadade explozie a creditului în valută din 2005 - 2008, BNR a avut maimulte reglementări prin care a încercat temperarea finanţărilorîn devize străine.

La finele lunii aprilie,creditele în valută acordate de bănci însumau echivalentul a 128de miliarde lei, cu 64% mai mult decât soldul împrumuturilor înlei, care se cifra la 78,23 miliarde lei.

Cu toate acestea,restanţele la creditele în valută sunt aproape similare cu nivelulrestanţelor la finanţările în lei, respectiv 9,6 faţă de8,4miliarde lei.

Împrumuturile în valutăacordate populaţiei totalizează 63 de miliarde lei, din care 35 demiliarde lei reprezintă credit de consum şi 26 de miliarde leicredite imobiliare.

Structura finanţărilorîn lei acordate populaţiei este dominată de creditele de consum,care însumează aproape 26 de miliarde lei dintr-un total de 35 demiliarde lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image