2017-01-18 01:33

ECONOMIE


Boagiu: “Săptămâna viitoare se va lansa licitaţia pentru tronsonul de autostradă Cernavodă - Medgidia

 |  15:58
Boagiu: “Săptămâna viitoare se va lansa licitaţia pentru tronsonul de autostradă Cernavodă - Medgidia

Ministrul transporturilor şi infrastructurii,Anca Boagiu, a declarat vineri că licitaţia pentru tronsonul de autostradăCernavodă -Medgidia se va lansa săptămâna viitoare şi estimează că în augustvor fi semnate contractele, câştigătorii având trei luni pentru proiectare şi12 luni pentru execuţie.

"Săptămâna viitoare se va lansalicitaţia pentru tronsonul Cernavodă - Medgidia de pe autostrada Bucureşti - Constanţaşi estimăm că vom semna contractul în luna august, iar câştigătorii vor avea ladispoziţie trei luni de proiectare şi 12 luni pentru execuţie. La anul,probabil, vom circula pe autostradă până la Constanţa", a spus Boagiu,citată de NewsIn.

Ministrul a precizat că, de la sfârşitullunii iulie, când tronsonul de 14 kmBasarabi (Murfatlar) - Constanţa vafi gata,se va circula pe o cale în dublu sens de circulaţie.

Anca Boagiu a adăugatcă toţiconstructorii care câştigă licitaţii trebuie să prezinte şase termene deexecuţie intermediare, pentru fiecare termen depăşit urmând să plăteascăpenalizări de 500.000 de euro plus 0,1% din valoarea contractului, pe zi deîntârziere.

"Pe tronsonul Medgidia - Constanţa, înlungime de 30 de kilometri, se va putea circula în vara anului 2012. Acesttronson de autostradă este cel care se termină la centura Constanţa. Contractulpentru lucrările la tronsonul Medgidia - Constanţa lotul 7, efectuate deAsocierea Astaldi- Max Boegl este în valoare de circa 165 milioane de euro,iar lucrările sunt în proporţie de 70% efectuate", a precizat directoruladjunct şef de şantier al Asocierii, Adrian Adler.

Pe tronsonul Medgidia - Constanţa, în zonaValul lui Traian, s-a descoperit un sit arheologic care datează din sec IX-X-XI,onecropolă cu peste 300 de morminte. "Până în 5 iunie va fi cercetatăaceastă necropolă şi se va putea intra pentruînceperealucrărilor.Am fost sceptică când am auzit de descărcările arheologice, dar acum, venind lafaţa locului şi văzând un număr mare de arheologi, mi-am dat seama că suntprobleme. Descărcarea sitului arheologic se va face până pe 5 iunie şi dacăeste nevoie vom ajutaşi vom dubla forţa de muncă, să respectăm termenelelucrării", a declarat Anca Boagiu.

Contrar estimărilor ministrului, şeful desecţie de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, TraianCliante, a spus că cercetările ar putea fiîntârziate, iar lucrărilelaautostradă ar puteaîncepedupătermenul de 5 iunie.

Compania Naţională de Autostrăzi şi DrumuriNaţionale din România a notificat, pe 11 aprilie, firma Colas cu privire larezilierea contractului pentru proiectarea şi execuţia autostrăzii Cernavodă - Constanţa,tronsonul Cernavodă - Medgidia, şi a anunţat că întreprinde demersuri pentru onouă licitaţie de atribuire.

Potrivit CNADNR, măsura a fost luată de cătreCompanie ca urmare a refuzurilor repetate ale Colas de a continua execuţialucrărilor invocând diverse motive pentru a justifica întârzierile şi având învedere lipsa unei planificări şi mobilizări corespunzătoare, precum şi lipsaaprovizionării cu materiale.

Antreprenorul nu a finalizat proiectarea pe olungime de aproximativ 14 km din cei 20,3 km şi nu a obţinut avizele şiacordurile necesare, inclusiv Autorizaţia de Construire, însă solicită costurisuplimentare importante şi prelungirea termenului de execuţie cu 24 de luni, searăta într-un comunicat al CNADNR.

Totodată, preciza Compania de Drumuri, pesectorul de 5,5 km aflat în execuţie, lucrările au fost începute cu întârziereîn vara anului 2010, iar începând cu luna octombrie 2010 execuţia lucrărilor lapodeţe şi structuri a fost oprită de Inspectoratul de Stat în Construcţii, caurmare a nerespectării de către Antreprenor, în calitatea sa de Proiectant, a prevederilorLegii 10/1995 privind calitatea în construcţii.

Ministrul transporturilor şi infrastructurii,Anca Boagiu, a declarat la începutul lunii martie, în cadrul unui forum, căfrancezii de la Colas au cerut în plus opt milioane de euro pentru lucrările latronsonul de autostradă Cernavodă - Medgidia, dar le-a transmis că, dacă refuzăsă lucreze, "nu au decât să plece acasă".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image