2017-01-20 00:02

ECONOMIE


Boardul FMI discută pe 25 martie termenii noului acord cu România

 |  14:35
Boardul FMI discută pe 25 martie termenii noului acord cu România

Consiliul Director al Fondului MonetarInternaţional (FMI) va discuta vineri, 25 martie, raportul la ultima evaluaredin acordul stand-by şi încheierea programului, după care va vota termenii uneinoi înţelegeri, de tip preventiv, cu România. O misiune comună de evaluare FMI,CE şi Banca Mondială a fost la începutul lunii februarie la Bucureşti pentrucea de-a şaptea evaluare a acordului, în care s-a analizat îndeplinireaobiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi au fost negociatecondiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Autorităţile române au decissă nu mai acceseze ultima tranşă, de aproximativ un miliard de euro, dinactualul acord cu FMI, considerând că rezervele BNR sunt suficiente. La finelelunii ianuarie rezervele valutare ale BNR se situau la 32,68 miliarde euro.Spre deosebire de actualul acord, când Ministerul Finanţelor Publice a avut ladispoziţie împrumuturi de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană pentruacoperirea deficitului bugetar, în viitoarea înţelegere sumele puse ladispoziţie de către CE vor putea fi atrase, în caz de necesitate, numai decătre Banca Naţională.

Prin noul acord FMI şi UE vor ţine ladispoziţia României 5 miliarde de euro (3,6 miliarde FMI şi 1,4 miliarde UE),bani care vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă.

BNR a tras în cadrul actualului program 9,5miliarde de euro din suma totală aprobată de aproape 13 miliarde de euro pusăla dispoziţie de la FMI, în timp ce Ministerul Finanţelor a primit 2,4 miliardede euro. Pachetul total de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţiifinanciare internaţionale este de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-08-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image