2017-01-21 00:12

ECONOMIE


Boc ''contracarează'' scumpirea benzinei cu atacuri la PSD

 |  16:25
Boc ''contracarează'' scumpirea benzinei cu atacuri la PSD
Premierul Emil Boc agăsit “vinovatul” pentru scumpirea carburanţilor auto: Guvernul Năstase, care aprivatizat Petrom, vânzând, implicit, şi rezervele de petrol ale ţării.Potrivit lui Boc, statul a utilizat şi va continua să utilizeze toate pârghiilepe care le are la dispoziţie, în cadrul european, pentru a opri creştereaaberantă a preţurilor la carburanţi, care este însă determinată şi de evoluţiapreţului pe piaţa internaţională. Şi ministrul finanţelor, GheorgheIalomiţianu, a afirmat că scumpirea carburanţilor nu este justificată, cerândca ANAF şi Consiliul Concurenţei să continue verificările pentru a vedea dacălegea nu a fost încălcată.

"Euam spus şi o repet: răul primordial se află în vânzarea rezervelor de petrolale ţării în 2004 de Adrian Năstase. Ne place sau nu, astea este realitatea.Petromul nu mai este al românilor", a adăugat Boc.

Premierula afirmat că majorarea preţului la carburanţi reprezintă un efect prost alfaptului că rezervele de petrol ale ţării au fost cedate anterior, în 2004,printr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acum la îndemânaGuvernului fiind doar să continue controlul prin ANAF şi Consiliul Concurenţei.

În2004, în mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Năstase, grupul austriac OMVa preluat o participaţie de 51,01% din capitalul Petrom, în urma uneitranzacţii de 1,5 miliarde de euro. OMV a cumpărat de la stat 33,34% dinacţiuni pentru 669 milioane de euro şi a majorat capitalul social cu 830,6milioane de euro pentru a ajunge la participaţia de 51%. Prin contractul deprivatizare, compania beneficiază de plata unor redevenţe reduse la bugetul destat până în 2014.

Directorulgeneral al Petrom, Mariana Gheorghe, declara în urmă cu un an că OMV Petrom vanegocia cu Guvernul, în perspectivă, valoarea redevenţelor pe care compania leva plăti, după 2014, pentru activităţile de exploatare a petrolului şi gazelornaturale, actualul nivel al acestora fiind stabilit pentru 10 ani de lamomentul privatizării.

Ialomiţianu: „Scumpireacarburanţilor era în planul producătorilor“

Întrebatde presă, în Camera Deputaţilor, ce părere are despre scumpirile din ultimaperioadă, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a răspuns că acestea sedatorează atât faptului că firmele de profil le aveau deja în plan cât şifaptului că modul de privatizare a companiilor de pe piaţa petrolului nu a fostunul avantajos pentru români. "Este un lucru rău că se majoreazăpreţurile, pentru că aceste majorări nu sunt justificate. Mulţi producători auspus că din cauza accizelor. Eu cred că producătorii aveau în plan majorareapreţurilor", a declarat şeful Finanţelor. Ministrul a precizat că"aceste majorări vin şi din cauza modului de privatizare, pentru că privatizareas-a făcut incorect, după cum a declarat şi domnul premier Emil Boc".

Cuprivire la măsurile pe care le poate lua statul pentru a stopa valul descumpiri, Ialomiţianu susţine că singurele pârghii ale Guvernului în ceea cepriveşte piaţa carburanţilor sunt organele de control, politica de preţurifiind liberă. "Cer ANAF şi Consiliului Concurenţei să continue verificările pentru că aceste preţurisunt majorate în mod nejustificat. Să vedem dacă nu sunt şi unele încălcări alelegii", a spus ministrul.

Blănculescu propuneeliminarea TVA la benzină

Soluţiaimediată pentru reducerea cu 36,8 bani/litru a preţului carburanţilor la pompăeste eliminarea perceperii de TVA la accizele deja cuprinse în preţulcarburanţilor, a declarat ieri preşedintele firmei de consultanţă şiinvestigaţii financiare Business Inteligence, Ionel Blănculescu, fostministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control.”Soluţia imediată pentru reducerea cu 36,8 bani a preţului carburanţilor lapompă este eliminarea perceperii de TVA la accizele cuprinse în preţulcarburanţilor, adică încetarea aplicării unei taxe la o altă taxă, ceea cereprezintă nu numai un non-sens economic, dar şi o ilegalitate”, a spus Blănculescu.La acest moment, din valoarea preţului unui litru de benzină la pompă, 1,53 leireprezintă valoarea accizei, iar 36,8 bani este valoarea TVA aplicată laaceastă acciză, a subliniat fostul ministru. ”TVA se referă, aşadar, lavaloarea nou creată de întreprindere, în urma ciclului de producţie, nu lavaloarea nou creată de Ministerul Finanţelor, în urma accizării, respectiv ataxării şi impozitării actului economic. Ca atare, reducerea ar putea fi de36,8 bani, de patru ori mai mare decât ultima creştere a preţului benzinei lapompă şi ar putea fi aplicată de mâine”, a subliniat consultantul financiar.

OMVPetrom (SNP) a majorat preţul benzinei şi al motorinei cu nouă bani pe litru,cel mai scump sortiment ajungând la 5,96 lei pe litru, potrivit datelorcompaniei petroliere.

În2010, compania a majorat preţul motorinei în medie cu 24%, iar pe cel albenzinei cu 20%.

Acţiuni de boicotarea benzinăriilor, de trei luni fără efect

Mulţişoferi nu renunţă la boicotarea benzinăriilor, chiar dacă până acum nu au avutnici un succes. Mesajele de îndemn la protest circulă şi la această oră peinternet, pe diverse canale (email, Yahoo Messenger, Facebook etc.). Acţiunilede acest gen au fost demarate încă de la începutul anului. Şoferii care auaderat la ele, fie nu au alimentat timp de trei zile, fie au plătit în staţiilede alimentare cu mărunţiş, blocând astfel activitatea staţiilor ore întregi.

Iatăcum sună unul dintre mesajele care sunt răspândite la această oră pe internet: “Continuaţiboicotul! NU MAI CUMPĂRAŢI DE LA PETROM ŞI OMV până nu ajung la 4,20 - 4,30lei/litru benzină 95!!! Dacă nu vând, li se blochează stocurile, transporturilede alimentare fac cale întoarsă... FRANCEZII AU FĂCUT LA FEL ŞI, DUPĂ 5 ZILE,CEI DE LA SHELL AU CEDAT. Dămai departe!!!”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-05-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image