2018-12-15 23:28


Boc le „vinde” chinezilor proiectele lui Năstase

 |  21:00
Boc le „vinde” chinezilor proiectele lui Năstase

PDL-iştii vor să atragă chinezii în proiectele de infrastructură de pe care a alungat chiar... firmele chinezeşti. Premierul Emil Boc, aflat în vizită în China, le-a prezentat oamenilor de afaceri din această ţară proiecte din 2004, an în care Guvernul Năstase semnase un memorandum privind  construcţia Centurii Capitalei la nivel de autostradă, în lungime de circa 100 km, la un preţ de aproximativ 400 milioane de euro. Contractul, care urma să fie atribuit unui consorţiu de firme chinezeşti, a fost rupt de PDL în 2005.

Premierul a mers cu tolba plină de proiecte, vechi de şapte ani, la oamenii de afaceri chinezi, în încercarea de a-i convinge să investească în România. Mai precis, Emil Boc şi Anca Boagiu au prezentat proiectele de autostradă gândite de Guvernul Năstase în 2004.  ”Unul dintre cele mai importante proiecte este varianta de ocolire în regim de autostradă a Bucureştiului,  care vizează construirea a 101 km de autostradă în jurul Capitalei, parte a Coridorului IV pan-european”, a explicat ministrul transporturilor, Anca Boagiu, oamenilor de afaceri chinezi.

Un alt proiect prezentat este Canalul Dunăre-Bucureşti. “Canalul Dunăre-Bucureşti este un alt proiect cu potenţial de valorizare economică prin care se va da în exploatare o cale navigabilă de 104 km prin care capitala României este conectată cu Dunărea”, a explicat Boagiu.

Bota: PDL-iştii au scos în şuturi firmele chinezeşti

Senatorul Sorin Bota, şeful Departamentului Transporturi în cadrul PSD şi fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în mandatul lui Miron Mitrea, ne-a spus că autostrada din jurul Capitalei ar fi putut fi finalizată în doi ani, dacă PDL nu ar fi anulat contractele încheiate cu firme chineze. “În 2005, PDL-iştii au scos în şuturi firmele chinezeşti. Din 2007 am fi putut avea autostradă în jurul Capitalei, la un preţ aproximativ de 400 milioane de euro. În 2004, Guvernul Năstase a negociat, a licitat şi a semnat construcţia Centurii Capitalei la nivel de autostradă. Contractul în parteneriat public-privat era negociat pentru o perioadă de 29 de ani. Exista şi un program de întreţinere a Centurii Capitalei la nivel de autostradă. În prezent, centura costă peste 1,5 miliarde de euro”, ne-a mai declarat Bota. Potrivit acestuia, Canalul Dunăre-Bucureşti poate fi finalizat cu fonduri europene.

Boc, de la China Town la Beijing

Premierul Emil Boc a început să facă lobby pe lângă oamenii de afaceri chinezi dinainte de a pleca în China. Recent, Boc a inaugurat complexul comercial China Town de lângă Capitală, o investiţie de aproape 100 milioane de euro controlată de oameni de afaceri chinezi. China Town include 3.275 de spaţii comerciale, pe o suprafaţă de 40 de hectare, în Afumaţi. Investiţia va fi completată cu un cartier de locuinţe în viitorul apropiat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-05-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...