2018-12-16 18:18


„Bomba” socială de la RAAN, la un pas de explozie

 |  21:01
„Bomba” socială de la RAAN, la un pas de explozie

Situaţia socială de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) este din nou explozivă, deşi lucrurile păreau să se calmeze după ultimele promisiuni financiare făcute de Guvernul Ponta. Între timp însă, premierul şi miniştrii au plecat în vacanţă, iar banii promişi s-au dovedit a fi doar apă de ploaie.

Aşa se face că, ajunşi la disperare, peste 400 de angajaţi de pe platforma Romag Prod din Turnu Severin, combinatul de apă grea aparţinând RAAN, au protestat miercuri în faţa unităţii, refuzând să intre în turele I şi II  atâta timp cât banii alocaţi de Guvern pentru salarii şi achiziţia de materie primă nu vor intra în conturile companiei.

În acest moment, unitatea nu mai are cărbune pentru funcţionare, întrucât furnizorul a oprit livrările pentru neplată, iar o eventuală închidere necontrolată a combinatului, care vehiculează hidrogen sulfurat, poate produce un impact devastator asupra mediului, informează publicaţia locală MHalert.ro.

Protestul pe platforma Romag Prod din cadrul RAAN a început la ora 7.00, când aproximativ 200 de angajaţi ar fi trebuit să intre la lucru în tura I. Aceştia au refuzat însă să îi înlocuiască pe colegii din tura III, nemulţumiţi că nu au primit salariile de două luni, şi au rămas la intrarea în unitate, transmite corespondentul Mediafax. Întrucât cei 200 de angajaţi din tura I au refuzat să intre la lucru, în unitate au rămas cei care se aflau în tura a III-a. Ei se aflau acolo şi la închiderea ediţiei, în timp ce alţi 200 de salariaţi, care urmau să intre în tura a II-a, li s-au alăturat celor din faţa unităţii.

Banii de la Guvern, doar pe hârtie

Directorul Romag Prod, Ervin Watzlawek, a declarat că o sumă de 25 de milioane de lei a fost alocată RAAN prin ordonanţă de Guvern, dar deocamdată banii nu au intrat în conturile companiei.

„Există un semnal pozitiv, faptul că a fost aprobată ordonanţa pentru achiziţia de apă grea în valoare de 25 de milioane. E Ordonanţa 20/3 august 2015, dar problema se pune cât de repede vin aceşti bani.(…) Pot fi câteva zile, poate fi o săptămână. Problema noastră este de a lua o decizie. Fabrica asta are o cantitate mare de hidrogen sulfurat care trebuie gestionată corespunzător. Înţeleg protestul oamenilor, nu mă pot opune la aşa ceva, este dreptul lor, dar trebuie gestionate şi aceste instalaţii, şi această cantitate de hidrogen sulfurat trebuie scoasă, evacuată în siguranţă, pentru a nu crea victime“, a declarat directorul Romag Prod, citat de Mediafax. RAAN datorează Complexului Energetic Oltenia suma de 128.582.978 lei pentru cărbunele energetic livrat. Liderii de sindicat spun că reprezentanţii Guvernului care ştiu situaţia delicată a RAAN sunt în concediu, iar problema s-ar putea rezolva abia spre sfârşitul lunii august, după o şedinţă CSAT în care să fie aprobate anumite documente necesare deblocării banilor. RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Protestele salariaţilor de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acţiuni pe platformele Romag Prod şi Romag Termo şi două marşuri. Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar trebui să primească până la 24 de salarii medii pe economie. Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-05

TAGURI: romag, severin, raan, bomba, sociala, guvern, ponta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...