2018-12-18 14:34


Borbely dă cu primarii de pământ

 |  21:00
Borbely dă cu primarii de pământ

Întâlnirea pe care preşedintele României, Traian Băsescu, a avut-o cu unii miniştri, ieri, la Controceni, se pare că s-a lăsat cu supărare din cauza modului în care sunt administrate fondurile europene. Ca reacţie, ministrul mediului a trecut la atenţionări, vecine cu ameninţările, la adresa celor responsabili cu implementarea proiectelor, ultima pedeapsă fiind retragerea finanţărilor, acum, în an electoral.

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, şi-a arătat vehement nemulţumirea cu privire la modul în care se derulează Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, reproşurile lui fiind extreme de dure după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu. În centrul atenţiei ministrului au ajuns autorităţile locale, responsabile cu implementarea proiectelor, Ministerul Mediului fiind mai mult o curea de transmisie, dar cu responsabilităţi în demararea procedurilor. “De fiecare dată când mergem la Bruxelles ni se atrage atenţia că nici în perioadă de criză România nu este în stare că absoarbă bani europeni din 31 miliarde de euro”, a explicat şeful de la Mediu.

Laszlo Borbely a precizat că ministerul său va întocmi o “listă neagră” cu judeţele problemă, 16 dintre acestea fiind candidate pentru a li se retrage finanţările. Bucureşti şi Ilfov sunt în vizorul lui Borbely, pentru că nu se înţeleg pe tema gropii de gunoi. “Nu mă interesează cine este vinovat, dar aceste judeţe pot rămâne fără finanţare, acum, în an electoral. De fapt, este o problemă de management din partea autorităţilor locale”, a declarat Laszlo Borbely, ieri, la semnarea a două contracte de finanţare pe POS Mediu, pentru judeţele Timiş şi Vâlcea.

Laszlo Borbely a anunţat şi o veste bună - este probabil ca, din 31 octombrie, să fie reluate solicitările de rambursare către CE, primii bani fiind aşteptaţi la sfârşitul lui noiembrie.

Posibile piedici de la UE

Divergenţele, de la cele politice la cele financiare, au dus la întârzieri notabile în aplicarea POS Mediu, mai ales că aici sunt proiecte cu aplicabilitate directă pentru cetăţeni, precum alimentări cu apă, canalizare şi sisteme de colectare a deşeurilor.

Potrivit Ministerului Afacerilor Europene, POS Mediu are cea mai mică rată a absorbţiei fondurilor europene, de numai 1,89%, faţă de media naţională, deloc mai bună, de 3,8%. De remarcat este faptul că Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a nominalizat POS Creşterea Competitivităţii Economice, administrat de Ministerul Economiei, ca fiind cel mai problematic. Şi Ion Ariton, ministrul economiei, a fost convocat la Cotroceni, iar întâlnirea de ieri după-amiază de la Senat şi-a anulat-o.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, înainte de plecarea la Consiliul European de la sfârşitul săptămânii trecute, că nu poate să nu observe o “coincidenţă”, “că am rămas fără o susţinere financiară a proiectelor cu bani europeni, că a trebuit să împrumutăm bani de la bănci cu dobânzi foarte mari”. Totul s-a întâmplat după ce Comisia a solicitat reformarea sistemului de plată, fapt ce a dus la stoparea cererilor de rambursare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-26
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MANSELL
25 Oct 2011

nicio pronblema, dupa cum mai ziceam si s-a adeverit din pacate : mai baga o taxa auto si rezolva problema sau o majoreaza pe cea actuala, ce daca afost declarata ilegala!
Random imageUltimele stiri


loading...