2017-01-16 20:16

ECONOMIE


Brokeri: Oferta Transgaz merită atenţia investitorilor la preţul de 177 lei/acţiune

 |  15:47
Brokeri: Oferta Transgaz merită atenţia investitorilor la preţul de 177 lei/acţiune

Acţiunile companiei Transgaz (simbol bursier TGN), unde statul intenţionează să vândă pe bursă o participaţie de 15%, merită să intre în atenţia investitorilor la un preţ de 177 lei/acţiune, apreciază analiştii casei de brokeraj Tradeville. Vineri, acţiunile Transgaz erau tranzacţionate pe bursă la un preţ de 213 lei/acţiune.

„Prin actualizarea dividendelor estimate am ajuns la un rezultat de 253 lei/acţiune. TGN se tranzacţionează la un discount de 19% faţă de valoarea intrinsecă estimată de noi. Ţinând cont de contextul macroeconomic incert, considerăm că investitorul este nevoit să îşi ia măsuri de precauţie în următoarea perioadă, motiv pentru care aplicăm un discount mai mare, de 30%, la preţul teoretic calculat”, precizează un raport de analiză al Tradeville, citat de Agerpres.

În primele nouă luni ale anului, Transgaz a îndeplinit în proporţie de 81,8% obiectivul privind veniturile totale şi a depăşit cu 149,28% obiectivul privind profitul net bugetat. “Considerăm că estimările administratorilor TGN au fost conservatoare. Ne aşteptăm ca obiectivele companiei, atât în ceea ce priveşte veniturile totale, cât şi cele aferente indicatorilor de profitabilitate să fie depăşite pentru întregul an. Pentru calculul valorii instrinseci a acţiunii am ţinut cont de contextul macroeconomic internaţional dificil din următorii 3-5 ani. Din acest motiv am folosit o rată de creştere a cifrei de afaceri de doar 2% pentru 2011, 2012, 2014 şi 2015 şi am presupus că în 2013 afacerile TGN vor stagna. Pornind de la premisa ca în anii de criză 2008, 2009 compania a reuşit să îşi menţină marjele operaţionale la niveluri rezonabile, în medie 27%, am aplicat acelasi procentaj şi pentru următorii patru ani. Am mai considerat că TGN va distribui 50% din profitul net sub formă de dividende pentru perioada 2011-2015”, explică brokerii de la Tradeville rezultatul estimat de 253 lei/acţiune, la care au aplicat un discount de 30%.

La preţul actual şi luând în considerare o rată de distribuţie de 50% a profitului net, Tradeville estimează un randament al dividendului de 6,72%, superior dobânzii de politică monetară de 6%. Dacă însă administratorii vor menţine rata de distribuţie de 90% (puţin probabil dacă se ia în calcul nevoia de finanţare a companiei din următorii ani) atunci randamentul creşte la 12%.

Statul român, acţionar majoritar al Transgaz, intenţionează să vândă o participaţie de 15% din companie pe bursă. Conducerea companiei are în plan şi majorarea capitalului social cu 10-12% cu scopul de a susţine programul investiţional.

Joi a fost ultima zi pentru depunerea ofertelor pentru selectarea intermediarului Ofertei Publice Secundare de vânzare a pachetului de 15% acţiuni emise de Transgaz Mediaş, singurul ofertant fiind consorţiul format din Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Company Financial Services şi BT Securities.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-05

TAGURI: Transgaz, bursă, brokeriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image