2018-12-10 18:01


Bugetul pe 2016. PSD vrea majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, de la 1 decembrie

 |  18:28
Bugetul pe 2016. PSD vrea majorarea  cu 10% a salariilor bugetarilor, de la 1 decembrie

Aflat pe picior de plecare de la guvernare, PSD pare decis să tragă ultimele “gloanţe” populiste care i-au mai rămas, fără să îşi facă nici cea mai mică grijă privind starea în care lasă finanţele ţării. Astfel, tam-nisam, Comisiile de muncă şi sănătate ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, un amendament al PSD prin care se propune majorarea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor de la 1 decembrie, propunerea urmând să fie dezbătută miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională.

Amendamentul a fost depus la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 35/2015 privind creşterile salariale în sistemul sanitar.

Autorul propunerii, deputatul PSD Adrian Solomon, a explicat pentru HotNews.ro că motivul este faptul că, din cauza situaţiei "socio-politice", nu există suficient timp pentru adoptarea legii salarizării unitare care ar fi prevăzut această creştere. El susţine că impactul bugetar preconizat este de 1,5-1,8 miliarde lei. Solomon mai spune şi că şi-a asumat un amendament cu care este de acord şi Ministerul de Finanţe.

În replică, deputatul PNL Cristina Pocora, membru al Comisiei de muncă a declarat: "I-am întrebat pe reprezentanţii ministerelor Muncii şi Finanţelor dacă această măsură este sustenabilă. Ministerul Muncii a spus că susţine amendamentul, iar Ministerul de Finanţe că nu poate susţine acest amendament, pentru că ar crea, pentru anul 2016, un deficit de cinci miliarde de lei, care ar putea fi acoperit fie cu tăieri, cu reduceri de la alte capitole de cheltuieli, fie prin prorogarea intrării în vigoare a unor măsuri de relaxare fiscală", a declarat, pentru Mediafax, reprezentanta PNL.

Tactica terenului pârjolit

Deputaţii PNL au cerut un răgaz de o săptămână, în aşa fel încât Ministerul de Finanţe să îşi facă analiza şi să se pună de acord cu Ministerul Muncii, a menţionat Pocora, opinând că viitorul guvern ar trebui să spună dacă există bani pentru această măsură. "PSD a votat acest amendament, nu a dorit niciun fel de dezbatere cu cifrele pe masă, prin urmare mâine (miercuri - n.r.) proiectul de lege va intra în şedinţa de plen. Noi ne-am abţinut, pentru că abordarea PSD nu a fost una transparentă, ci politicianistă, înainte să plece de la guvernare pârjolesc România pentru ultima dată", a mai susţinut Cristina Pocora.

Ea a adăugat că propunerea ar trebui reîntoarsă la comisie, iar noul guvern să spună dacă sunt bani pentru această majorare. Potrivit deputatului PNL, în comisii au fost înregistrate 21 de voturi "pentru" şi 8 abţineri.

"Dacă sunt bani, foarte bine, atunci să-i dăm și să ne asumăm acest lucru. Dacă nu sunt sau dacă ei trebuie tăiați din altă parte, trebuie să știm exact de unde, în așa fel încât lucrurile să fie transparente și cred că este o decizie pe care trebuie să o ia noul Guvern și noul premier, dacă pentru anul 2016 se susține acest lucru. Aceasta este poziția pe care o vom avea la plen și pe care am avut-o în comisie. Noi ne-am abținut de la votul pe acest proiect de lege și solicităm foarte clar să vedem cifrele, să nu repetăm nici greșeala când economia duduia și profesorii au fost păcăliți cu acea majorare de salarii care nu s-a plătit și să nu permitem PSD să pârjolească România acum înainte de a pleca de tot de la guvernare", spune Pocora.

Deputatul PNL a spus că pentru acest amendament au votat 21 de deputați, cei din majoritatea parlamentară, iar cei opt liberali s-au abținut. Proiectul de lege se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de miercuri și a fost adoptat anterior de Senat.

Deputatul Solomon, un “comunist luminat”

Iniţiatorul amendamentului, deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon, este cel care l-a ameninţat pe Mihai Răzvan Ungureanu, atunci când acesta din urmă era premier, că va avea aceeaşi soartă ca fostul premier italian Aldo Moro, răpit şi ucis de organizaţia teroristă „Brigăzile Roşii”. El a declarat anul trecut ca este comunist, dar unul luminat. "Sunt un pesedist adevărat şi nu mă dezic de calitatea mea de membru de partid şi nici de structura mea socialistă şi chiar, de multe ori, comunistă. Cine are ceva de comentat să vina să-mi contraargumenteze. Da, recunosc că sunt comunist. Dar un comunist luminat, unul care acceptă armonia socială şi nu are în programul său politic lupta de clasă", a spus Adrian Solomon, citat de presa locală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-10

TAGURI: buget, 2017, psd, salarii, bugetari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...