2018-12-17 05:21


Bulgaria renunţă la centrala atomică de la Belene, România continuă construcţia noilor reactoare de la Cernavodă

 |  19:17
Bulgaria renunţă la centrala atomică de la Belene, România continuă construcţia noilor reactoare de la Cernavodă
Bulgariaa îngheţat proiectul de construcţie a unei centrale nucleare la Belenedincauzatemerilor legate de siguranţă, în urma dezastrului de lacentrala Fukushima din Japonia, au declarat, ieri, oficiali citaţi de Reuters.În acelaşi timp, reprezentanţii companiei de stat Nuclearelectrica au declaratpentru NewsIn că accidentul nuclear din Japonia nu va influenţa planurileRomâniei din sectorul nuclear şi că ţara noastră va continua proiectele dindomeniu, iar energia nucleară rămâne în continuare o soluţie la nivel local şiglobal.

Oponenţiiproiectului de la Belene susţin că este prea costisitor şi va adânci dependenţaenergetică a Bulgariei faţă de Rusia. Ecologiştii sunt îngrijoraţi că centralava fi construită într-o zonă seismică. Compania de stat NEK din Bulgaria şiAtomstroyexport din Rusia, care a contractat construirea a două reactoare laBelene, de 1.000 de megawaţi fiecare, au convenit amânarea proiectului până lasfârşitul lui iunie, se arată într-un comunicat al NEK. Cele două companii ausemnat un memorandum de înţelegere care blochează activităţile de construcţie acentralei pe malul Dunării, în apropiere de o zonă seismică, şi amânăcomandarea denoi echipamente pentru centrală.

Româniacontinuă proiectele din sectorul nuclear

Potrivitreprezentanţilor Nuclearelectrica,nu se pune problema influenţăriiplanurilor de construire a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

"Energianucleară rămâne în continuare o soluţie, şi nu o problemă în asigurareanecesarului de energie atât la nivel local, cât şi la nivel global. Deasemenea, construirea reactoarelor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este prevăzută înStrategia energetică a României până în anul 2020. Acordul Revizuit cuInvestitorii a fost semnat la28 februarie 2011 şi este valabil până lasfârşitul anului 2012, dată până la care se va finaliza procedura de selectareşi semnare a contractului cu compania care va realiza ingineria, procurarea şiconstrucţia reactoarelor 3 şi 4", afirmă oficialii Nuclearelectrica.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...