2018-12-17 02:28


Bulgarii declară proiect "de importanţă naţională" drumul cel mai scurt ce ar lega România de Grecia

 |  19:11
Bulgarii declară proiect "de importanţă naţională" drumul cel mai scurt ce ar lega România de Grecia

Guvernul bulgar a declarat drumul de la Ruse, de la graniţa cu România, până la Pasul Makaza, de la graniţa cu Grecia, proiect de "importanţă naţională", un obiectiv care, dacă ar fi realizat, ar furniza cea mai scurtă rută dintre România şi Grecia, transmite NewsIn.

Drumul Ruse-Makaza, care ar lega România de Grecia traversând Bulgaria Centrală, este proiectat ca parte din Coridorul Paneuropean de transport nr.9, al cărui traseu trece prin Helsinki, statele baltice, Moscova, Kiev, Bucureşti până în portul Alexandroupololis de pe litoralul elen al Mării Egee, precizează Sofia News Agency.

Coridorul internaţional de transport, care poate stimula dezvoltarea regiunilor prin care trece, nu funcţionează în prezent. Trecătoarea Makaza din Munţii Rodopi rămâne închisă la graniţa dintre Bulgaria şi Grecia, în ciuda numeroaselor promisiuni făcute în ultimii cinci ani de politicieni din ambele ţări că va fi deschis "anul viitor" un punct de trecere a frontierei.

Întârzierea deschiderii Pasului Makaza, care se află la circa 20 de kilometri nord de coasta elenă a Mării Egee, a fost pusă pe seama ritmului lent de construcţie a drumului de partea greacă a frontierei.

Dacă ar deveni deplin operaţională, şoseaua Ruse-Makaza ar fi cel mai scurt drum de la Bucureşti - şi din o mare parte a Europei Centrale şi de Est - până la Marea Egee şi Mediteraneană.

Pe teritoriul bulgar, drumul Ruse-Makaza (I-5 sau E-85, secţiune a coridorului de transport paneuropean nr. 9) trece prin Ruse, Biala, Veliko Tărnovo, Drianovo, Gabrovo, Pasul Şipka (din Munţii Balcani), Kazanlak, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Kardjali şi Momcilgrad.

Decizia multaşteptată a guvernului bulgar de a face din şoseaua Ruse-Makaza proiect prioritar este justificată de necesitatea absorbţiei fondurilor UE prin Programul Operaţional pentru Transport şi va permite accelerarea procedurilor administrative pentru investiţii, exproprieri şi construcţie.

Guvernul bulgar intenţionează să transforme drumul într-o autostradă cu patru benzi şi vrea să construiască secţiunea de 24 de kilometri dintre Kardjali la Makaza cu fonduri europene. Porţiunea respectivă de drum va fi construită de un consorţiu de patru firme şi costă în total 32 de milioane de euro.

Nu este clar încă  - notează Sofia News Agency - dacă decizia guvernului bulgar va accelera cumva şi realizarea unuia dintre proiectele de infrastructură despre care s-a vorbit cel mai mult în ultimii 20 de ani în Bulgaria - construirea unui tunel prin Pasul Şipka, în Munţii Stara Planina, ceea ce ar fi de natură să îmbunătăţească simţitor legăturile de transport dintre nordul şi sudul Bulgariei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


POPESCU IOANA
05 Mai 2012

stiti cumva daca s-a deschis vama prin MAKAZZA ? dar de starea drumului pana la granita Bulgara ? multumesc anticipat
PPICIUL
18 Feb 2013

Dupa cum spun cele doua guverne aceasta vama"Makaza" se va deschide in luna martie 2013,dar nu mai cred pana nu trec sa vad!
Random imageUltimele stiri


loading...