2018-12-15 22:49


Bulversare la listare

 |  21:00
Bulversare la listare

Chiar dacă Ministerul Economiei a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind amânarea, până la finele lui 2013, listării la bursă a unor pachete de acţiuni de la societăţile naţionale din energie, transporturi şi comunicaţii, oficialii Ministerului Transporturilor spun că nu au cunoştinţă de aşa ceva şi că vor respecta angajamentele luate faţă de FMI privind vânzarea unor pachete de acţiuni până la finele acestui an.

 Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a „copt” la finele săptămânii trecute un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede amânarea listării la bursă, până la finele lui 2013, a unor pachete de acţiuni de la companiile Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Petrom, CFR Marfă şi TAROM. Numai că după nici o săptămână, conducerea MECMA a scos de pe site proiectul de ordonanţă prin care s-ar rupe acordul cu FMI la capitolul privatizări.

Oficialii Ministerului Transporturilor afirmă că nu ştiu nimic despre acest proiect al Ministerului Economiei şi precizează că listarea pachetelor de acţiuni ale CFR Marfă şi TAROM se va realiza până la sfârşitul acestui an. „Listarea unui pachet de 20% din acţiunile TAROM va avea loc în următoarea perioadă. Există unele întârzieri. Privatizarea CFR Marfă sperăm să se finalize la sfârşitul acestui an. Şi aici există mici întârzieri legate de proceduri. Nu se pune problema amânării listării acţiunilor TAROM şi CFR Marfă. CFR Călători, CFR Marfă, TAROM şi CFR Electrificare vor avea manageri privaţi. Consorţiul de intermediere a ofertei publice a TAROM va discuta cu potenţialii investitori”, ne-a declarat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Septimiu Buzaşu. Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar International (FMI) să vândă pe bursă pachete de acţiuni reprezentând 15% din capitalul social al companiilor Romgaz, Transelectrica şi Transgaz, 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, aproximativ 10% din Petrom, 20% din CFR Marfă şi 20% din TAROM.

Adio manageri privaţi la companiile din energie!

Dacă la Ministerul Transporturilor procedurile pentru listare a companiilor şi numire a de manageri privaţi nu au fost anulate, firma de executive search Pedersen & Partners, care câştigase în 2011 licitaţia pentru asistarea Ministerului Economiei la selectarea managerilor privaţi la companiile de stat, precum şi cei doi subcontractori ai săi, Roland Berger Strategy Consultants şi firma de avocatură de business Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen au decis de comun acord încetarea contractului de consultanţă pentru recrutarea de management privat la companiile de stat, informeaza economica.net. Conform sursei citate, decizia de încetare a contractului cu ministerul de resort a fost luată pe 31 mai 2012 şi a avut la bază hotărârea Ministerului Economiei de a derula procesul de recrutare printr-o altă modalitate decât cea prevăzută la semnarea contractului de consultanţă şi implicit în obiectul acestuia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-30

TAGURI: MECMA, TAROM, CFR Marfa, listare BVB
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...