2017-01-22 05:47

ECONOMIE


Bursa de Valori “curtează” 52 de companii

 |  21:00
Bursa de Valori “curtează” 52 de companii

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va fi unul dintre cele mai active instrumente de finanţare a economiei şi va fi lider pentru Europa de Sud-Est până în anul 2015, a declarat noul preşedinte al Bursei, Lucian Anghel, care a prezentat priorităţile strategice ale instituţiei pe termen lung.

Vicepreşedintele BVB, Pompei Lupşan, a precizat că BVB va crea o listă de 52 de companii eligibile şi va organiza vizite în următoarele 52 de săptămâni la sediul acestora. Acţiunea vizează selectarea emitenţilor potenţiali, vizitarea unui emitent în fiecare săptămână şi dezvoltarea unui plan de implementare. Potrivit lui Lupuşan, BVB are un potenţial foarte ridicat, iar capitalizarea sa, situată în prezent la 10-15% din PIB, poate ajunge în următorii ani la 50% din PIB.

Săptămâna trecută, în prima şedinţă a noului Consiliu de Administraţie al BVB, administratorii bursei au stabilit strategia de dezvoltare, construită pe opt piloni strategici, care va fi coordonat şi supravegheat de preşedintele BVB şi de câte un membru al Consiliului. Lupşan, care va coordona “Suportul pentru încheierea cu succes a ofertelor publice pentru companiile de stat”, a arătat că BVB poate face lobby, la cât mai multe niveluri, pentru ofertele pe care le va derula statul pe bursă. ”Sperăm să ne promovăm mai agresiv. Dacă este nevoie să batem odată pe zi sau de 2-3 ori pe săptămână la uşa unui secretar de stat, o vom face. Bani există pe piaţa de capital. Este nevoie de o poveste de succes acum pentru a promova apoi bursa în rândul antreprenorilor locali”, a spus vicepreşedintele BVB. În opinia sa, ”nu putem spune că nu avem instrumente pe bursă, dacă nu avem investitori. Problema este că suntem o piaţă scumpă. Degeaba avem titluri de stat la bursă dacă investitorii nu vor să facă tranzacţii”.

Anghel: Nu poţi forţa o companie să se listeze

”BVB are nevoie de companii care au nevoie de bursă. Funcţia bursei este să ofere finanţare. Din păcate, această funcţie nu prea a fost utilizată în ultimii ani. Nu cred că poţi dezvolta ceva cu forţa. Nu poţi forţa o companie să se listeze”, a afirmat preşedintele BVB, Lucian Anghel, întrebat de presă de ce Erste Bank nu a dorit listarea acţiunilor BCR la BVB. În noiembrie 2012, listarea BCR la BVB a fost respinsă de Adunarea Generală a Acţionarilor. Anterior, Erste Bank, acţionarul majoritar a ajuns la un acord cu patru din cele cinci SIF-uri pentru vânzarea participaţiilor deţinute de acestea (aproximativ câte 6%). În prezent, doar SIF Oltenia mai deţine participaţia la BCR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-05

TAGURI: Lucian Anghel, BVB, BCR, strategieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image