2017-01-24 03:09


Bursele din lume, în scădere puternică după anunţul Federal Reserve

 |  14:06
Bursele din lume, în scădere puternică după anunţul Federal Reserve

Bursa de la New York a înregistrat cele mai abrupte scăderi din ultima lună, după ce Federal Reserve a arătat că economia SUA este vulnerabilă la riscuri semnificative şi a luat noi măsuri de stimulare a economiei.

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 2,49%, iar Standard & Poor's 500 a coborât cu 2,94%, în timp ce Nasdaq Composite a pierdut 2,01%. Vânzările au accelerat, iar rulajul a crescut în ultima oră de tranzacţionare, declinul fiind condus de bănci şi companiile de asigurări. Acţiunile Bank of Americaau pierdut 7,5%, iar titlurile Prudential Financial au coborât cu 6,6%, în timp ce indicii celor două sectoare s-au retras cu peste 5%.

Şi bursele din Asiaau scăzut puternic, după comentariile Fed privind economia SUA.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyoa închis în scădere cu 2,1%, afectat de comentariile băncii centrale americane şi de prăbuşirea acţiunilor operatorului telecom Softbank, care ar putea pierde în curând exclusivitatea pe comercializarea de iPhone-uri în Japonia. Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a căzut cu 4,5%, la minimul ultimelor 14 luni, din cauza retragerilor de capital de pe pieţe emergente puternice, precum Hong Kongşi Indonezia. Analiştii anticipează că pieţele europene vor deschide în scădere cu 3%, în timp ce mărfurile şi valutele emergente sunt în scădere pe fondul vânzării masive de active riscante.

Şi bursele europene au deschis în scădere puternică

Indicele FTSEuforist 300 al principalelor acţiuni europene a scăzut cu 2,5% până la ora 7:06 GMT. Miercuri, indicele a închis în coborâre cu 1,7%. FTSEurofirst 300 a pierdut 20% de la începutul anului, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro şi frânarea creşterii economice în SUA şi la nivel mondial. Acţiunile miniere au resimţit presiuni puternice, după deprecierea principalelor metale cu până la 3,4% din cauza temerilor privind cererea. Indicele sectorului minier european a pierdut 4,8% în debutul sesiunii.

Bursa de la Bucureşti afişa o corecţie de 1,62% după primele transferuri, în linie cu pieţele externe

La ora 10:30, indicele celor mai lichide zece acţiuni, BET, era în coborâre cu 1,99%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,68% sub nivelul şedinţei precedente. Totodată, indicele BET-FI, care urmăreşte cele cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), scădea cu 1,94%. Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât cu 1,93%. Lichiditatea de pe segmentul de acţiuni era de 2,4 milioane lei (567.000 lei), mult peste rulajul din aceeaşi perioadă a sesiunii precedente, când investitorii au transferat în total acţiuni de 275.000 de lei (64.000 de euro). După cum se aşteptau economiştii, Federal Reserve a anunţat că va încerca să reducă costurile de finanţare din economie prin vânzarea de titluri de Trezorerie cu maturitatea pe termen scurt în valoare totală de 400 miliarde de dolari şi cumpărarea de titluri cu scadenţa pe termen lung în cuantum similar. În plus, banca centrală a anunţat măsuri de susţinere a pieţei ipotecare prin investirea unor sume din creanţele ajunse la scadenţă în titluri de valoare compuse din credite ipotecare în loc de titluri de Trezorerie. Investitorii se tem însă că măsurile Fed vor avea un impact limitat asupra creditării, într-o economie care pare să stagneze, după cum a observat şi banca centrală. Traderii au atribuit scăderea de pe finalul zilei ieşirii investitorilor de pe poziţiile asumate în urma creşterilor de săptămâna trecută şi intrării pe noi poziţii scurte după ce declaraţiile Federal Reserve nu au reuşit să determine creşteri pe piaţă.

Cursul BNR a atins un nou maxim din acest an: 4,3081 lei/euro

Cotaţiile monedei naţionale au revenit peste 4,3 lei/euro în prima parte a sesiunii interbancare de ieri, astfel că referinţa publicată de Banca Naţională a României (BNR) a atins un nou maxim din acest an, de 4,3081 lei/euro. Cursul de ieri este cu 1,79 bani mai mare faţă de cel din sesiunea de miercuri, de 4,2902 lei/euro. Moneda naţională s-a depreciat puternic la deschiderea sesiunii, până la un maxim de 4,3120 lei/euro, după care cotaţiile au coborât sub 4,3 lei/euro, dealerii suspectând intervenţia BNR. Până la jumătatea zilei, cursul a revenit însă pe creştere, până aproape de 4,31 lei/euro. "Puţin înainte de ora 12:45, când se stabileşte cursul de referinţă, s-a dat un ordin semnificativ de vânzare de euro. Credem că a fost BNR, care a vrut o referinţă sub 4,31 lei/euro. Se pare totuşi că banca centrală acceptă o depreciere a leului, însă vrea să fie una lentă", a spus dealerul unei bănci. Ulterior, cursul a început să urce, la 4,3085 - 4,3105 lei/euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image