2018-12-11 06:47


Bursele europene sunt în scădere, din cauza pesimismului privind summit-ul UE

 |  12:23
Bursele europene sunt în scădere, din cauza pesimismului privind summit-ul UE

Bursele europene sunt în scădere în prima parte a şedinţei de miercuri, investitorii fiind sceptici în privinţa şanselor ca summit-ul UE să se încheie cu un plan clar, decisiv şi complet de soluţionare a crizei datoriilor de stat din zona euro.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai mari acţiuni europene a coborât cu 0,2% până la ora 7:36 GMT (10:36 ora României), după ce a deschis în urcare cu 0,2% datorită optimismului privind rezultatele financiare ale companiilor.

FTSEurofirst 300 a închis marţi în scădere cu 0,7%.

Un plan cuprinzător de combatere a crizei datoriilor de stat ar trebui să aibă trei componente - recapitalizarea băncilor, astfel încât sistemul financiar să reziste unui eventual faliment al Greciei, consolidarea şi extinderea Fondului European de Stabilitate Financiară, respectiv reducerea datoriilor statului elen, astfel încât să devină sustenabile pe termen lung şi să faciliteze revenirea la normalitate în zona euro.

Până acum, liderii UE au reuşit să se înţeleagă numai pe problema recapitalizării băncilor, convenind că sistemul bancar ar avea nevoie de o injecţie de circa 110 miliarde euro. Celelalte două chestiuni generează încă divergenţe şi tensiuni între politicienii de vârf din zona euro, care nu au ajuns până acum la un consens.

O altă problemă care îngreunează discuţiile este disputa dintre Franţa şi Germania privind rolul Băncii Centrale Europene (BCE) în rezolvarea crizei. Parisul vrea o contribuţie profundă şi directă a BCE, în timp ce Germania se opune hotărât acestei variante, deoarece ar încălca tratatele UE, un compromis greu de acceptat în Parlamentul de la Berlin şi în rândul populaţiei germane.

Bursele asiatice au stagnat miercuri după ce acţiunile s-au tranzacţionat pe o pantă descendentă în cea mai mare parte a şedinţei, din cauza temerilor că summit-ul UE nu va aduce o soluţie decisivă petnru criză. La Tokyo, indicele Nikkei a închis în scădere cu 0,2%, afectat şi de pesimismul privind rezultatele financiare ale companiilor.

Bursa de la New York a închis marţi în scădere puternică, afectată, pe de o parte, de scepticismul investitorilor că liderii UE vor conveni asupra unui plan clar anticriză şi, pe de altă parte, de rezultatele dezamăgitoare ale companiilor. Indicele Dow Jones a pierdut 1,7%, iar S&P 500 a închis în scădere cu 2%, în timp ce piaţa Nasdaq s-a retras cu 2,3%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-18
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...