2018-11-17 04:55


Ca să ţină preţurile în frâu, legumicultorii donează 1.000 de tone de castraveţi

 |  19:38
Ca să ţină preţurile în frâu, legumicultorii donează 1.000 de tone de castraveţi

Nici când se face mâncare nu este bine. S-a ajuns în situaţia în care producţia de legume să fie atât de mare, încât preţurile efectiv să se prăbuşească. La producători, pentru că în piaţă nu este acelaşi lucru. În aceste condiţii, legumicultorii au ajuns la concluzia că mai bine donează marfa în plus, ca să stabilizeze preţurile. Legislaţia comunitară a luat în calcul astfel de evenimente care perturbă piaţa şi a introdus sisteme de intervenţie publică. Primii din România care apelează la acest sistem sunt producătorii de castraveţi.

Cea mai mare organizaţie de producători, Hortifruct, a început retragerea de pe piaţă a unei mari cantităţi de castraveţi, din cauza supraproducţiei, care a determinat şi preţuri foarte mici la vânzare. „SC Hortifruct SRL a comunicat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) intenţia de iniţiere a măsurii de retragere de pe piaţă a unei cantităţi de castraveţi Farbio în conformitate cu prevederile art. 103c alin. 2 lit. a, şi ale art. 103d alin. 4 lit. a) şi  b) din Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Potrivit documentului, pentru respectarea condiţiilor impuse prin regulament şi în conformitate cu „dispoziţiile art. 411, alin. (3) lit. a), lit. b) din OMADR nr. 694/2008 cu modificările şi completările ulterioare, cantităţile de produse retrase sunt distribuite gratuit” pentru anumite categorii de beneficiari. În aceste condiţii, castraveţii ar putea ajunge la „asociaţii sau fundaţii care furnizează servicii sociale pentru diverse categorii de persoane aflate în risc de excluziune socială şi asigură masa beneficiarilor şi/sau derulează activităţi de preparare şi distribuire de hrană şi ajutoare alimentare”, se arată în document. Castraveţii mai pot ajunge şi la „unităţi penitenciare, şcoli, instituţii publice de educaţie şi tabere de vacanţă pentru copii, precum şi către instituţii/unităţi/centre publice de asistenţă socială”, precizează comunicatul. Cei interesaţi să primească castraveţii trebuie să notifice Ministerul Agriculturii sau APIA.

Producătorii de la Hortifruct estimează că se retrag de pe piaţă 1.000 de tone de castraveţi din soiul Farbio, începând cu 10 iulie 2013. „Produsele vor fi însoţite de certificate de conformitate care atestă calitatea acestora”, se arată în document.

Internaţionalizarea problemei

Motiviul retragerii se referă la apariţia supraproducţiei şi implicit a unui preţ prea mic pe piaţă. „Este vorba despre retrageri prevăzute în ordinul privind recunoaşterea a organizaţiilor de producători şi a grupurilor de producători în sectorul fructe şi legume. Este din cauza preţului mic, dar şi din alte motive pentru care se pot face retrageri de produse de pe piaţă”, a declarat, pentru economica.net, Cristian Rusu, preşedintele Hortifruct.

România se confruntă cu o situaţie neaşteptată – supraproducţie de legume, ceea ce a dus la prăbuşirea preţurilor. Problema a trecut Dunărea şi a iscat protestul legumicultorilor bulgari, nemulţumiţi că roşiile româneşti le strică piaţa cu preţurile mult prea mici. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-15

TAGURI: castraveti, pret, mic, donatii, APIA, legumicultori, supraproductie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...