2018-12-17 14:17


Cadou de la ADS pentru Agrofam Holding

 |  21:00
Cadou de la ADS pentru Agrofam Holding

Directorul general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Radu Cristescu, face cadou peste 800.000 de euro firmei Agrofam Holding, sumă reprezentând neplata unei redevenţe pentru ocuparea abuzivă a unui teren de aproape 1.000 de hectare. Deşi a câştigat procesul cu Agrofam Holding, conducerea ADS „se suceşte” şi anunţă soluţionarea cauzei pe cale amiabilă, respectiv cedarea celor 1.000 de hectare de teren către firma reprezentată de Ştefan Poienaru şi ştergerea datoriei de 3,2 milioane de lei.

Conducerea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) renunţă la o redevenţă de 3,25 milioane de lei şi face “cadou” aproape 1.000 de hectare de teren firmei Agrofam Holding, administrată de omul de afaceri Ştefan Poienaru.

În anul 2000, Agrofam Holding a primit în concesiune 5.000 de hectare de teren în Grădiştea. După numai un an, statul retrocedează 1.000 de hectare de teren, din cele 5.000 de hectare concesionate către Agrofam Holding. Dacă tot a rămas fără 1.000 de hectare de teren, Agrofam Holding a ocupat abuziv, fără forme legale, o suprafaţă de aproximativ 1.000 de hectare. Chiar dacă terenul aparţinea tot de ADS, Agrofam Holding nu a achitat redevenţa pentru cele 1.000 de hectare de teren lucrate.

Pentru intrarea abuzivă pe terenul de aproape 1.000 de hectare, Agrofam Holding a fost chemată în instanţă de conducerea ADS, în 2008,  privind plata unei redevenţe în valoare totală de 3,2 milioane de lei, bani reprezentând valoarea redevenţei pentru aproximativ opt ani.

Tot în acel an, Agrofam Holding câştigă procesul la Tribunalul Călăraşi, după care Curtea de Apel Bucureşti dă câştig de cauză Agenţiei Domeniilor Statului şi obligă Agrofam Holding la plata sumei de 3,25 milioane de lei, în temeiul îmbogăţirii fără justă cauză.

Agrofam recunoaşte că a lucrat ilegal terenul

În timpul procesului pentru recuperarea redevenţei de 3,2 milioane de lei, reprezentanţii Agrofam Holding au recunoscut că au lucrat terenul de 1.000 de hectare fără forme legale. “Pe cale de consecinţă, apreciem că întreaga conduită procesuală a intimatei(n. r., Agrofam Holding), evidenţiază recunoaşterea faptului că obiectul contractului de concesiune a suferit modificări în urma retrocedării terenurilor către persoane îndreptăţite şi că suprafaţa de 991,58 ha teren agricol, respectiv 92,5 ha teren neagricol, utilizat de fapt de itimată, nu a format obiectul contractului de concesiune. De altfel, aceasta nu avea legitimitate pentru concesionare directă şi a acestor suprafeţe aferente altor active decât cele achiziţionate până la semnarea contractului de concesiune, cumpărate de acesta în perioada următoare”, se arată în decizia comercială a Curţii de Apel Bucureşti.

După doi ani de tergiversări, anul acesta, în luna aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie casează hotărârea Curţii de Apel Bucureşti şi retrimite dosarul spre rejudecare.

Curtea de Apel obligă la despăgubiri

În timp ce Curtea de Apel Bucureşti decide plata redevenţei de Agrofam Holdig către ADS, firma administrată de Ştefan Poienaru solicită instanţei obligarea ADS ca în executarea contractului de concesiune nr. 79/2000 să procedeze la îndeplinirea obligaţiilor ce îi revin, în sensul punerii la dispoziţia societăţii şi a suprafeţei de 991,5 ha teren agricol şi 9,58 ha teren neagricol. Odată început acest proces, instanţa decide suspendarea procesului în care ADS cere redevenţa în valoare de 3,52 milioane de lei.

Surprinzător, în luna iunie, conducerea ADS renunţă la recuperarea celor 3,25 milioane de lei de la Agrofam Holding şi anunţă instanţa că procesul va fi soluţionat pe cale amiabilă. Mai precis, directorul Radu Cristescu îi face cadou redevenţa lui Ştefan Poienaru, plus cele 1.000 de hectare de teren.

Poienaru a încasat necuvenit 800.000 de euro

Chiar dacă a cultivat abuziv cele 1.000 de hectare de teren şi a recunoscut în instanţă acest fapt, Agrofam Holding a încasat anual, timp ce şapte ani, o subvenţie de aproximativ 130.000 de euro. ADS a trasmis la sfârşitul anului trecut o notă către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Călăraşi prin care precizează că societatea Agrofam Holding figurează cu suprafaţa de 4.409,88 ha de teren. Chiar dacă în documentaţia ADS, Agrofam Holding figurează cu 4.409 hectare de teren, APIA Călăraşi plăteşte subvenţie pentru aproximativ 5.400 de hectare.

Surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti ne-au explicat că va fi depusă o sesizare la Departamenul pentru Luptă Antifraudă pe motiv că  “subvenţia este o componentă a fondurilor Comisiei Europene şi a Guvernului României”.

Până la închiderea ediţiei, administratorul societăţii Agrofam Holding, Ştefan Poienaru, nu a putut fi contactat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-07-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TICU
22 Aug 2011

Domnule Etves, v-ati intrebat ce are de ascuns acest Cristescu care, nici acuma, la cinci luni de la numirea in functie la ADS, nu a catadixit sa-si puna pe saitul agentiei CV-ul?????
IACOB
22 Aug 2011

Despre CV ul cerut de Ticu , raspunsul e simplu : n-are ce scrie in el . Cristescu a mai avut o afacere cel putin dubioasa cu acest Poienaru si cu A&S International , unde se vorbea de o spaga de 700.000 eur. Ma intreb , ce poate sa mai faca Cristescu asta pentru ca procurorii si institutiile statului sa ia masuri legale impotriva lui ? Ma intreb , oare sora lui Cristescu - procuroare DIICOT- si aia cu un trecut foarte patat , este chiar atat de puternica , chiar atat de "tare pe piata" ca sa-i tina spatele la astfel de ilegalitati strigatoare la cer ?! Doamne ...in ce tara traim ?
GEORGE
23 Aug 2011

@ticu - nea ticu, care CV bre? are cristescu asa ceva? Ce va mai mira? in Romania poti venii, investesti de buna credinta si te trezesti ca un baietel tupeist vine si spune deodata: "e al meu" cu tot cu rodul muncii. Ma intreb care o fi valorarea spagii pe care un functionar ar putea s-o ia sa lucreze... impotriva statului...
GEO
23 Aug 2011

Bai cum draq sa "stergi" o datorie" cine dracu se crede asta mai?
CRISTEASCA
23 Aug 2011

@iacob - Mi se pare ca mai putem vorbi de un clan? (ca tot se opera acu' arestari) Clanul Crizescu? Uau f tare. Deci fratioru' pune mana in timp ce surioara tine de 6 sase? Poate vor castiga impreuna o excursie platita de stat unde pe usa unde vor fi cazati sa scrie tot 6. Am auzit ca paturile fara saltele fac f bine la coloana...
Random imageUltimele stiri


loading...