2018-12-15 15:51


Calendarul adoptării monedei europene va fi regândit. România va amâna aderarea la euro cu câţiva ani

 |  18:40
Calendarul adoptării monedei europene va fi regândit. România va amâna aderarea la euro cu câţiva ani

Consilierulguvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, susţine că programul României de aderarela zona euro ar putea fi viitorul program de dezvoltare a ţării, aşa cum s-aîntâmplat în cazul aderării la Uniunea Europeană (UE).

"Eucred că aşa cum am avut un program de aderare, carea fost de faptprogramul de dezvoltare a ţării pe câţiva ani buni, tot aşa programul aderăriila zona euro va fi viitorul program de dezoltare a ţării, pentru că dupăaderare se pune problema integrării în UE şi pe urmă în zona euro", a spusVasilescu. Consilierul guvernatorului BNR a răspuns, astfel, la oîntrebarecu privirelao declaraţie apreşedintelui TraianBăsescu, care aspus că va declanşao discuţie la nivelul BNR, alGuvernului şi al analiştilor pentru a vedea dacă este bine ca România să-şimenţina obiectivul de aderare la zona euro în 2015. Adrian Vasilescuadeclarat că momentul exact al intrării în zona euro areo importanţămică, însă oimportanţă mai mareare perioada pe termen lung de acumînainte în care România trebuie să adere la zona euro şi să îşi pregăteascăintegrarea în zona euro. El a mai spus că BNR a menţinut ţinta de aderare lazona euro pentru 2015 şi că aderarea ar trebui să devină o problemă a întregiisocietăţi, nu numai a BNR.

"Noiam menţinut ţinta şi ea rămâne 2015. Păcatul este că numai BNR a luat în seriosproblema aderării la zona euro. Noi aici avem un comitet de aderare la euro. Amreuşit prin tratative să atragem şi Ministerul Finanţelor la acest comitet.Acesta se întruneşte o dată la două luni. Mâine (miercuri, n.r.)este oreuniune a comitetului respectiv. Cei de la MFP vor fi prezenţi. Discutăm temelegate de aderare, facem analize ale unor momente când alte ţări şi-au pregătitintrarea în zona euro, ce au făcut. Încercăm să convingem cât mai multeautorităţi din România că această problemă a aderării la zona euro este oproblemă a ţării, a întregii societăţii, şi nu numai a BNR", a spus AdrianVasilescu.

Consilierulguvernatorului a respins raportul unei bănci străine în care se preciza căRomânia va adera la zona euro în 2026: "Nu are de unde să ştie bancarespectivă, oricât de mare este ea, când va adera România la zona euro".

"Esteposibil caîn doisau trei ani, peisajul european să se schimbe întotalitate şi este posibil ca tot atuncizona euro să aibă nevoiedeRomânia tot aşa cum Uniunea Europeană a avut nevoie de România la unmoment dat şi a intrat în 2007, deşi foarte puţine erau vocile care chiarcredeau că va intra în 2007", a adăugat consilierul guvernatorului BNR.

Băsescu: „Obiectivulaccesului în zona euro trebuie reanalizat“

"Crizaeconomică ne-a dat o lecţie extrem de serioasă tuturor şi va trebui să nereanalizăm obiectivul accesului în zona euro prin prisma lecţiei crizei",a susţinut preşedintele. Acesta declara, în 22 septembrie anul trecut,într-un interviu, că nu exclude posibilitatea ca România să adere la zona euromai târziu decât la data pe care şi-a propus-o iniţial - 1 ianuarie 2015 -pentru a evita un scenariu de tipul Greciei. "Apelul meu este sădiscutăm din nou, pentru a vedea dacă ne menţinem obiectivul (iniţial) sau dacăamânăm aderarea cu un an sau doi", a declarat şeful statului român.

Dăianu: „Obiectivulde aderare la zona euro în 2015 este nerealist“

Fostulministu al finanţelor Daniel Dăianu a explicat pentru cursdeguvernare.ro căobiectivul de aderare a României la zona euro în anul 2015 este nerealist, iardeclaraţia preşedintelui Băsescu era aşteptată, în condiţiile unei inflaţiiîncă ridicate şi a unei competitivităţi reduse a economiei româneşti. ”Declaraţia aceasta era o ştire în aşteptare. Înlumea economiştilor care urmăresc cu atenţie fenomenul european era clar căacest calendar este total nerealist. Aşa cum şi o inflaţie de 4% pentru acestan este nerealistă”, a afirmat Dăianu.

El a arătat că nici în cazul în carela un moment dat am îndeplini condiţiile din Tratatul de la Maastricht nu ar fisuficient pentru adoptarea monedei unice europene, pentru că indicatorulcompetitivităţii se măsoară pe o perioadă mai îndelungată.

”Nici condiţiile de la Maastricht numai sunt acum suficiente. Această criză a scos în prim-plan marea chestiune acompetitivităţii, pentru că într-o perioadă relativ scurtă te poţi apropia decondiţiile de convergenţă nominală, dar competitivitatea nu se măsoară la unmoment dat, nu este o fotografie. Ea depinde de mulţi factori şi se verifică peo perioadă mai lungă. Din acest punct de vedere, noi nu stăm bine, pentru căani buni am avut deficite externe mari, deşi avem o pondere importantă aproduselor industriale în exporturi, însă nu sunt cu valoare adăugată înaltă,în general”, a mai spus Dăianu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-16
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri






loading...