2017-01-18 04:03

ECONOMIE


„Cămătarii legali” fac bani pe seama disperării românilor

 |  21:00
„Cămătarii legali” fac bani pe seama disperării românilor

În contextul crizei economice care nu se mai termină, întreprinderile financiare nebancare (IFN-urile) din România îşi cvadruplează portofoliile de credite. IFN-urile, numite neoficial şi „cămătari legali”, oferă credite pe termen scurt aproape oricui. Clienţii trebuie să ramburseze, în total, aproape de trei ori valoarea creditului. Analiştii financiari consideră că această evoluţie fulminantă a portofoliilor de credite ale IFN-urilor se datorează disperării românilor de a face rost de bani cu orice preţ.

În timp ce majoritatea companiilor se luptă să reziste pe o piaţă bulversată de criză, IFN-urile din România prosperă. De pildă, valoarea creditelor acordate de goodbee Credit IFN în primul semestru s-a dublat, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărul contractelor a crescut de aproape patru ori în acelaşi interval de timp.  

În condiţiile menţinerii, în medie, a ritmului lunar de creştere din prima parte a anului, la 31 decembrie, numărul creditelor acordate ar putea depăşi 3.500 de contracte, ceea ce ar însemna triplarea acestora faţă de 2010.

Portofoliul de credite al goodbee Credit IFN a ajuns, după şase luni de activitate în acest an, la 49.353.410 lei (11,75 milioane de euro), de peste patru ori mai mare faţă de 11.078.572 de lei,  nivelul înregistrat la sfârşitul primului semestru din 2010. Diferenţa de peste 38 milioane de lei reprezintă o creştere cu 345% faţă de anul 2010, aceeaşi perioadă.

De asemenea, Provident Financial România avea la sfârşitul lui iunie 2011 peste 226.000 de clienţi, de la 187.000 de clienţi în iunie 2010 (creştere cu 21%). De asemenea, valoarea împrumuturilor emise a crescut cu 15%. Provident Financial România a emis în prima jumătate a acestui an împrumuturi cu o valoare totală de peste 46 milioane de euro, în creştere de la 40 milioane de euro în primul semestru din 2010. Veniturile companiei s-au apropiat de 30 milioane de euro în primele şase luni din 2011, în timp ce profitul operaţional brut conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS) a fost de 0,57 milioane de euro. 

 Blănculescu: Este o expresie clară a disperării  

Analistul financiar Ionel Blănculescu consideră că ascensiunea profiturilor IFN-urilor se datorează disperării oamenilor şi a nevoii acute de a obţine bani cât mai repede pentru diverse nevoi. „Singura explicaţie este că modul de analiză a clientului este mult mai superficial, dar, în final, mult mai scump. Motivul acestei creşteri a portofoliilor de credite ale IFN-urilor este numărul mare de oameni disperaţi, care au ajuns să apeleze la ei  ca la cămătari, pentru a obţine repede bani. Pentru omul care ajunge la disperare nimic nu mai contează. În mod clar, disperarea are un rol foarte mare în contractarea aceastor credite. Ceea ce se întâmplă este o clară expresie a disperării şi a suferinţei” a spus Blănculescu.

Pe fondul crizei, tot mai mulţi români solicită băncilor eliberarea de carduri de credit. De pildă, Raiffeisen Bank a înregistrat o creştere cu 50% a cererii de carduri de credit în primul semestru al anului, a declarat Gabriel Chenescu, manager Card de Credit al băncii.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image