2017-01-21 04:10

ECONOMIE


Carburanţii Petrom, mai scumpi cu 3%

 |  21:00
Carburanţii Petrom, mai scumpi cu 3%

OMV Petrom a majorat preţul carburanţilor în benzinării cu 3%. Aceasta este cea de a treia creştere de preţ din 2012 şi vine imediat după ce Consiliul Concurenţei a amendat marile companii petroliere din România pentru că au acţionat concertat, Petrom fiind iniţiatoarea. De remarcat este faptul că amenda se ridică la aproximativ 3% din cifra de afaceri a companiilor pe anul 2010.

Petrom susţine că a luat această decizie ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere. Potrivit reprezentanţilor companiei, citaţi de Agerpres, noile preţuri ale carburanţilor ţin seama de cotaţiile Platts la produsele petroliere, care indică majorări, în lei, de 8% la motorină şi 7% la benzină. „Preţurile Petrom au crescut cu numai 3%”, spun reprezentanţii companiei.

„Petrom este consecvent în aplicarea unei politici de preţuri care se bazează pe cotaţiile internaţionale ale benzinei şi motorinei. În plus, preţurile sunt influenţate de politica fiscală şi de competiţia de pe piaţa locală”, conform companiei. În traducere liberă, dacă este loc de scumpiri, se va apela la ele, pentru creşterea profitului.

Chiar de la începutul anului, preţul carburanţilor a crescut, din cauza majorării accizei la motorină şi a cursului leu/euro. Pe 6 ianuarie, Petrom şi Rompetrol au procedat la o altă scumpire, cu 8 bani pe litru, de data aceasta fiind invocat preţul petrolului care a crescut în ultima perioadă. Culmea este că, şi acum, tot cotaţiile bursiere ale ţiţeiului sunt vinovate de majorare.

În acest fel, România a ajuns să ocupe locul doi în UE în ceea ce priveşte creşterea preţului benzinei, care s-a majorat în 3 ani de criză cu 84%.

Creştere de preţ cât o amendă

Interesant este faptul că această majorare de preţ intervine la doar câteva zile după ce Consiliul Concurenţei a amendat toate companiile petroliere cu suma record de 205 milioane de euro pentru că, în 2008, s-ar fi înţeles să scoată de comun acord un sortiment de benzină de pe piaţă. Petrom a primit cea mai mare sancţiune. Amenda a fost calculată la o medie de 3% din cifra de afaceri a companiilor incriminate, pe 2010. Acestea au dreptul de a contesta în justiţie sancţiunile primite, dar Consiliul Concurenţei susţine că are dovezi solide, astfel că Petrom este posibil să înceapă să-şi facă depozite pentru plata amenzii, de 116 milioane de euro.

Preţ de 7 lei/litru în vară

Preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, precizează că marile companii petroliere fac ce vor în piaţă. „Nu există o explicaţie clară privind creşterea preţurilor la pompă. Noi suntem atipici, companiile petroliere au metodele lor de a creşte preţurile carburanţilor. Acestea speculează orice moment, dacă se scumpeşte barilul se simte imediat, dacă scade dolarul sau există fluctuaţii faţă de cursul de schimb al monedei automat se umblă la preţurile carburanţilor. Dacă luăm în calcul previziunile OPEC, în vara acestui an, preţurile carburaţilor pot ajunge lejer la 7 lei pentru un litru”, ne-a declarat Ion Tache.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-02

TAGURI: Petrom, pret, carburanti, scumpiri, pompaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image