2019-03-25 12:15


Cardul Kogălniceanu, sprijin pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii

 |  16:46
Cardul Kogălniceanu, sprijin pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii
Guvernul a aprobat,printr-o Ordonanţă de Urgenţă, un program pentru sprijinirea Întreprinderilor Micişi Mijlocii - Programul „Cardul Mihail Kogălniceanu”.

„Este un program prin care statul se implică şi sprijină directIMM-urile pe două componente: dezvoltarea şi susţinerea investiţiilor, crearea şimenţinerea locurilor de muncă”, a afirmat premierul Emil Boc la începutul şedinţeide Guvern. Astfel, Întreprinderile Mici şi Mijlocii pot obţine o subvenţionareparţială a dobânzii unui credit contractat de la o bancă şi, totodată, o garanţieguvernamentală pentru respectivul credit.

„Avantajele pe care le prezintă acest program sunt două: subvenţionareaa maximum 70% din rata dobânzii aferente creditului pe care o IMM doreşte să îlacceseze, dar nu mai mult de 6,5% pe an; iar pe partea de garanţii de stat,Fondul naţional de garantare, pentru maximum 80% din valoarea creditului,garantează creditul pe care îl ia o Întreprindere Mică şi Mijlocie, dar garanţianu poate să depăşească 100.000 de lei”, a detaliat doamna Andreea Paul Vass, consilierde stat al primului-ministru, la briefingul de presă susţinut la PalatulVictoria.

„Din perspectiva alocării bugetare, pentru 2011, pentru subvenţionareadobânzii avem cel puţin 24 milioane de lei, iar pentru garanţii avem un fond degarantare special pentru IMM-uri, de 400 milioane de lei. Este posibil minim4.000 de beneficiari, în 2011, să intre sub incidenţa prevederilor bugetareexistente. În anii următori, respectiv 2012, 2013, evident, numărul acestora seva tripla cel puţin”, a spus premierul Boc. Totodată, şeful Executivului adeclarat că Guvernul ar putea suplimenta bugetul alocat subvenţionării dobânzilor,dacă programul se va derula cu succes.

Cristian Haiduc, preşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelorşi Programelor pentru IMM-uri, a explicat că programul va avea la bază o aplicaţieelectronică aflată pe site-ul Agenţiei, www.aippimm.ro. Acesta a subliniat căIMM-urile vor avea un acces simplu, rapid, transparent şi vor putea să observeîn fiecare minut pe ce poziţie se află, care sunt problemele şi ce acte trebuiedepuse.

„Întreprinzătorul va intra pe aplicaţia care este pe site-ul A.I.P.P.I.M.M.,www.aippimm.ro, care va fi deschisă după ce se vor publica normele de aplicare şise vor selecta băncile care vor dori să intre în acest program, va completaformularele necesare şi se va adresa băncii cu care doreşte să lucreze, undeare cont deschis. Banca îi va evalua cererea pentru credit, îi va înmânaFondului Naţional de Garantare pentru garanţii, Fondul Naţional îşi va daacordul iar în final IMM-ul va primi acel credit. Va trebui să facă o raportareîn ceea ce priveşte ajutorul de minimis, după care va începe să accesezeaceastă linie de credit”, a explicat Cristian Haiduc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-07-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...