2017-01-20 03:55

ECONOMIE


Care sunt cele mai vulnerabile bănci europene la criză

 |  19:37
Care sunt cele mai vulnerabile bănci europene la criză
UniCredit, SocieteGenerale şi Deutsche Bank ar putea fi primele bănci europene care vor finevoite să atragă capital suplimentar în cazul înrăutăţirii crizei din zonaeuro, deşi au trecut testele de stres încheiate recent de autorităţileeuropene, potrivit unei analize.

Testelede stres, ale căror rezultate au fost publicate recent de Autoritatea BancarăEuropeană (European Banking Authority - EBA), au fost criticate de analiştidrept prea indulgente, însă au dezvăluit totuşi unele puncte slabe din sistem.

UniCreditar putea avea nevoie de capital suplimentar de 5,6 miliarde de euro, iarSociete Generale şi Deutsche Bank de 3 miliarde de euro fiecare, pentru aatinge standardele globale de capital într-un scenariu cu doi ani de recesiuneşi pierderi "realiste" pe obligaţiunile de stat din zonaeuro,potrivit estimărilor Reuters.

UniCreditar putea încerca să-şi majoreze capitalul în acest an, după ce noile reguliaplicate băncilor vor deveni clare, iar analiştii estimează că grupul italianva căuta să atragă între 5 miliarde euro şi 7 miliarde de euro. În funcţie deviteza şi severitatea cu care va evolua criza datoriilor de stat din zona euro,şi alte bănci i s-ar putea alătura.

Acordulconvenit săptămâna trecută de liderii europeni şi marile instituţii financiarepentru salvarea Greciei a calmat temerile privind răspândirea crizei către alteţări din zona euro, însă ameninţarea contagiunii este în continuare reală, iarunii consideră că iminenta intrare a Greciei în default (incapacitate de plată)selectiv creşte semnificativ şansele ca Irlanda şi Portugalia să urmeze aceeaşicale. Astfel, băncile vor fi mai presate ca niciodată să-şi consolidezerezervele de capital pentru a absorbi pierderile din economiile cu probleme,iar politicienii par decişi să forţeze sectorul privat să-şi asume răspunderea.Cu toate acestea, băncile vor încerca cel mai probabil să întârzie oriceoperaţiune de acumulare de capital, din cauza condiţiilor dificile de piaţă.

Acţiunilebăncilor europene au atins săptămâna trecută maximul ultimilor doi ani, iarmajoritatea sunt puternic subevaluate raportat la situaţia operaţională, astfelcă orice majorare de capital ar dilua puternic deţinerile acţionarilor vechişi, pe deasupra, nu va atrage prea mulţi investitori.

Potrivitrezultatelor testelor de stres, ratele capitalului de rang întâi Tier 1 aleUniCredit şi Societe Generale ar coborî la 6,6% într-un scenariu cu doi ani derecesiune în zona euro, în timp ce pentru Deutsche Bank indicatorul s-arretrage la 6,5%. Aceste cifre depăşesc fără probleme pragul minim de 5%stabilit de EBA, însă sunt sub media de 7,7% a celor 90 de instituţii de creditexaminate.

Înplus, testele au fost criticate pentru criterii considerate de unii analişti dreptprea indulgente, dar şi pentru că nu au cuprins scenarii care să includăpierderi pe datoriile de stat ale ţărilor din zona euro.

AnaliştiiJP Morgan estimează că 20 de bănci europene ar putea avea nevoie de capitalsuplimentar de 80 miliarde de euro, cifră la care au ajuns după derulareapropriilor teste de stres, cu criterii mai dure, pe baza datelor furnizate deEBA.

MorganStanley estimează că băncile europene ar avea nevoie de 40 miliarde de euro,iar Credit Suisse scrie într-o analiză că 49 de instituţii de credit ar aveanevoie de 83 miliarde de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image