2019-03-19 08:03


Carnea de porc s-a scumpit cu 20%. Exporturile către Europa ar putea fi reluate din toamnă

 |  19:33
Carnea de porc s-a scumpit cu 20%. Exporturile către Europa ar putea fi reluate din toamnă
Carnea de porc importată de producătorii demezeluri s-a scumpit cu aproximativ 20% în ultimul an, ne-au declarat reprezentanţiiindustriei alimentare. Odată cu scumpirea materiei prime, firmele din industriamezelurilor au început să majoreze preţurile între 5 şi 8%. Pe de altă parte, dupăopt ani în care au fost interzişi pe piaţa comunitară, producătorii români decarne de porc ar putea să îşi comercializeze din nou produsele în Uniunea Europeană.Reprezentanţii firmelor de profil consideră că reluarea exporturilor va însemnapentru România comercializarea muşchiului şi a cotletului de porc în ţările UE laun preţ mai mare faţă de piaţa românească, vânzarea în moneda europeană şi posibilitateade creştere a efectivelor de porcine.

Exportul cărniişi a preparatelor din carne de porc produse în România ar însemna o piaţă de celpuţin 300 milioane de euro, consideră specialiştii din industria alimentară. Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, ne-a declaratcă firmele au cerut un timp pentru compartimentarea fermelor şi a fabricilor.“De la începtul acestui an tot aşteptăm redeschidereapieţei cărnii de porc. Sperăm ca până în toamnă sau cel târziu până lasfârşitul acestui an să fie redeschisă această piaţă, închisă din 2003. Oricum, raportul între carnea de porc din import şi ceade la export va fi acelaşi: import cel puţin 60-70%, producţie proprie maximum25-30%. Comunitatea Europeană nu se joacă cu respectarea normelor de igienă”,ne-a declarat Sorin Minea. Acesta a precizat că preţul cărniide porc din import este în creştere. “Comparativ cu vara anului trecut, preţulcărnii de porc din import a crescut cu aproape 20%. Există o inerţie, dupăscumpirea cerealelor a venit rândul cererii şi ofertei. S-a depăşit o limită,procesatorii nu mai deţin stocuri la preţuri vechi, există o creştere apreţurilor pentru mezeluri între 5 şi 8%. Unii au început scumpirea mezelurilorîncă de acum două luni, alţii încep acum majorările de preţ. Există şiprocesatori din România sau din ţările Uniunii Europene care au grijă sămodifice reţetele produselorpentru menţinerea unor preţuri”, ne-a spus preşedinteleRomalimenta.

Româniaare aproximativ trei milioane de suine

Pe de altă parte,Ştefan Pădure, consultant din industria alimentară, ne-a explicat că reluareaexporturilor de carne de porc se poate aproba numai după evaluarea ComisieiEuropene privind problemele legate de pesta porcină şi biosecurtatea fermelor. “Înmare parte, producătorii de carne de porc vor exporta muşchi, pulpă şi cotlet pentruvalorificarea acestora la un preţ maimare faţă de piaţa românească. În galantarele din România,pulpa, cotletul şi muşchiul de porc sunt comercializate aproximativ la aceleaşipreţuri. Pieptul şi carnea pentru lucru nu vor fi exportate, pentru că nu sepot comerciliza la preţuri mai mari faţă de România. Un alt avantaj al exporturiloreste că în România produsele se vând în lei, în timp ce în Comunitatea Europeanăcomerţul este în moneda euro. În România există aproximativ trei milioane deporci, nu avem cum să facem faţă pieţei importurilor. Al treilea avantaj ar fi creştereaefectivelor de animale şi redevenirea unei forţe europene pe piaţa cărnii deporc”, ne-a mai declarat ŞtefanPădure.

“Este o pestăeconomică”

Neculai Apostol, unproducător de carne şi preparate din carne, a afirmat că piaţa exporturilorar fi trebuit deschisă de trei ani. “Aşteptăm deciziileANSVA privind pesta porcină. Nu mai avem pestă porcină de trei ani, este o pestă economică, numai noi amrămas de căruţa Uniunii Europene. Este ruşinos pentru noi şi pentru ComunitateaEuropeană că nu putem dezvolta acest sector. «De ieri», producătorii români ar fi trebuit să aibă voie săexporte carne de porc”, ne-a mai spus Neculai Apostol. Acesta a subliniat, larândul său, că preţul cărnii de porc din import este încreştere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-07-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...