2016-12-06 14:14

ECONOMIE


Carnea se va scumpi cu 2-3 la sută în perioada următoare

 |  17:38
Carnea se va scumpi cu 2-3 la sută în perioada următoare

Preţurile produselor din carne nu se vor modifica cu mai mult de 2-3 la sută în perioada imediat următoare, însă în general totul depinde de preţul materiilor prime, de situaţia existentă în Europa dar şi de piaţa neagră autohtonă, a declarat  Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară Romalimenta.

”În ultima perioadă, a existat o creştere a preţului materiilor prime, creştere care se manifestă şi în prezent, şi care nu s-a reflectat încă total în preţul produselor din galantar. Faţă de anul trecut, vânzările înregistrate la nivelul unităţilor de retail au scăzut, deoarece din ce în ce mai mulţi comercianţi aleg să se îndrepte spre piaţa neagră, nefiscalizată. La ora actuală, nimeni nu ştie exact care este dimensiunea pieţei negre, câte magazine vând fiscalizat şi câte nu. Piaţa merge din inerţie - adică dacă supravieţuiesc unităţile de producţie a cărnii, supravieţuiesc şi consumatorii. Nu avem însă nicio idee despre ce s-ar putea întâmpla în cazul unei crize, deoarece în România nu există o piaţă reală, unde se cunoaşte că piaţa neagră este, de exemplu, de numai 10 la sută. În absenţa unor date clare, este greu de făcut o prognoză în ceea ce priveşte o posibilă creştere sau scădere a preţurilor la carne, însă o eventuală majorare a preţurilor ar putea avea loc în perioada Sărbătorilor de Iarnă, aşa cum se întâmplă de obicei în România - spre deosebire de celelalte state europene”, a declarat preşedintele Romalimenta, citat de Agerpres. Potrivit lui Sorin Minea, primul pas pentru normalizarea situaţiei de pe piaţa românească îl reprezintă respectarea legislaţiei, atât cea internă, cât şi cea de la nivelul Uniunii Europene. “Dacă produsele din carne vor continua să fie comercializate pe tarabă, la temperaturi de peste 30 de grade, şi nimeni nu va verifica compoziţia exactă a crenvurstilor, salamurilor şi a altor mezeluri, vom ajunge o industrie alimentară de mâna a III-a, mai rău ca Bangladeshul. Oricum, consumatorii trebuie să ştie că la nivelul produselor din carne nu E-urile sunt elementele periculoase, ci folosirea unor ingrediente necorespunzătoare (zgârciuri, tendoane etc.)” a mai spus Sorin Minea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-02



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image